NYHETER 2023-09-10 KL. 08:10

Vegofärs i köttfärs retar upp politiker

Av Kristian Alm

I våras beslöt Alliansen att slopa helvegetariska dagar i skolan. Nu har skolmåltidsansvariga kontrat med att blanda vegofärs i köttfärsen.
– Det är ett väldigt olyckligt formulerat utskick, det känns som om man är missnöjd med vårt politiska beslut, säger Emanuel Forsell (M), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Vegofärs i köttfärs retar upp politiker
Vegomat gör comeback i skolans färs. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Tidigare har eleverna i kommunens skolor haft vegetarisk mat en dag i veckan. Men i våras röstade Alliansen med stöd av SD i nämnden för Förskola och grundskola för att helvegetariska dagar ska tas bort. Istället ska eleverna varje dag kunna välja på minst en rätt med animaliskt protein, som fisk, fågel, kött eller skaldjur.

Emanuel Forsell, ordförande i nämnden, förklarade beslutet så här:

– Vi vet att den vegetariska rätten oftast är den som är minst populär. Sedan finns det så klart en viktig princip och den är att varken politiker eller kommunala tjänstemän ska bestämma om barnen är vegetarianer eller inte utan det ska de bestämma själva.

Oppositionen röstade emot och konstaterade att beslutet ger en fördyring på 700 000 kronor per år. Dessutom går det emot tanken på minskad miljöpåverkan.

Nyligen skickade måltidsförvaltningen ut de nya riktlinjerna till föräldrar i skolan. Och då visar det sig att man delvis löst både utsläpp och ökad kostnad genom att fortsätta med vegetarisk mat – fast inblandad i köttet.

I utskicket skriver Måltid att man:

"...går över till att blanda upp nötfärsen och blandfärsen i flertalet av våra färsrätter med växtbaserade alternativ (ärt- och sojafärs). Rätterna kommer även efter förändringen fortsatt vara tillräckligt näringsrika för eleverna så att de orkar med hela skoldagen. Att maten vi serverar dessutom smakar gott ser vi som en självklarhet och vi har därför fokuserat mycket på detta i recepten."

Lisa Lindgren, Utvecklare Hållbarhet/livsmedel ger ett exempel:

– Texmexfrestelse gjord på nötfärs ger en klimatpåverkan på 1,6 kg CO2/portion. Texmexfrestelse gjord på kycklingfärs och ärtfärs ger en klimatpåverkan på 0,4 kg CO2/portion.

Även priset blir lägre.

– Ja, sojafärsen ligger på 60,25 kr/kg och ärtfärsen på 107,07 kr/kg. Nötfärsen kostar 120,60 kr/kg, blandfärs 70/30 kostar 107,77 kr/kg . Dessutom tappar inte vegofärserna lika mycket i vikt vid tillagning.

Så även om de helvegetariska dagarna försvinner finns innehållet delvis kvar insmuget i färsen.

Emanuel Forsell, som själv har barn i skolan, är inte nöjd.

– Utskicket är väldigt olyckligt formulerat, jag får en känsla av att man är missnöjd med vårt politiska beslut.

Kan färsblandningen bli ämne för beslut i nämnden?

– Jag tycker inte att enskilda ingredienser ska vara en politisk fråga. Men om eleverna inte tycker om maten så kan konsekvensen mycket väl bli att vi tar upp det igen. Elever ska äta och uppskatta skolmaten och den ska ge energi hela dagen.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.