NYHETER 2021-11-02 KL. 08:12

Västergatan kan få ansiktslyft

Av Kristian Alm

En dyster tegelbyggnad som präglas av ett garage – så ser en stor del av anrika Västergatan ut. Nu vill fastighetsägaren både bygga ut och snygga till.
– Huset ser inte roligt ut, det är jag beredd att hålla med om, säger Patrik Bräutigam

Västergatan kan få ansiktslyft
Lyft. Ytterligare två våningar på sidorna och en i mitten. Dessutom ett gångstråk längs ån. Så vill fastighetsägarren förvandla tegelhuset i kvarteret Kronan. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

I ena änden håller Hembygdsmuseet på att lämna sina lokaler. I den andra har restaurangen tvingats stänga. Och själva tegellängan från 1967 är kanske innerstadens tristaste hus, oavsett man betraktar sig som modernist eller tillhör arkitekupprorets förespråkare för gammal stil.
För något år sedan köpte Patrik Bräutigam kvarteret Kronan, som det heter enligt fastighetskartan, och klev rakt in i den infekterade striden om Hembygdsmuseet vara eller inte vara i innerstaden. Museet har haft enorma lokaler, och kommunen tyckte att det blev för dyrt. När den nye fastighetsägaren dessutom berättade om renoveringsplaner insåg man vad som skulle hända med hyran.
Nu håller museet på att flytta till en tom förskola och försöker desperat rensa i allt material man samlat på sig. Det lär tar ett par månader in på nästa år innan man är klar.
– Jag kommer att hjälpa dem, det får ta ett tag, säger Patrik Bräutigam.
Men under tiden har han lämnat in en ansökan om planändring för kvarteret. Tanken är att bygga till både uppåt, nedåt och utåt mot ån, och samtidigt skapa ett gångstråk längs vattnet.
Idag finns 26 lägenheter, några affärslokaler och restaurang med nattklubb.

Bygga på

I förslaget vill Bräutigam och hans arkitekter bygga på mittendelen med ytterligare en våning, ge de lägre flyglarna ytterligare två våningar, skapa bostäder/verksamheter i en byggnad ner mot ån och fylla igen den öppna parkeringsytan med affärslokaler. Det. skulle ge en betydligt trevligare vy mot Västergatan.
Han hänvisar till den förjupade översiktplanen som talar om förtätning och behovet av bostäder i centrum.
Kommunens eget gestaltningsprogram för Kungsbackån från 2007 ligger väl i linje med hans tankar:
”Kv Kronan öppnas mot ån. Här kan den gamla kajkanten tas fram och rustas upp för att få en stadsmässig fortsättning på kvarteret Norrbro. Entréerna från både norr och söder kan göras tydliga och välkomnande genom att breddas och befrias från vegetation. Ett nytt gångstråk placeras utmed kajkanten. Här är ett fint läge för en sittplats (och kanske en skulptur). Om man kan diskutera byggnadens användning och ersätta parkeringsdäcket i markplan med något annat finns en fantastisk möjlighet att skapa en publik plats för t ex uteservering.”
– Jag vill helt inte prata så mycket om det, det är inget klart, det handlar först om att ändra detaljplanen och det tar tid, säger Patrik Bräutigam.

Ny fasad

Men han avslöjar att det jobbas på två fronter.
– Ja, jag har lämnat in en bygglovsansökan om att få snygga upp fasaden. Det kan antingen handla om att den ska målas, eller kanske putsas. Jag är beredd om hålla med om att huset inte är snyggt idag.
– Men det är ju inte säkert att det går heller, det finns ju de som vill bevara 70-talshus också...
Restaurangen – vad händer där?
– Det vet jag inte, de har inget tillstånd och då måste de ha stängt, och då kan de ite betala hyra, det är ju en problematik. Så vi får se. Men en sak vet jag – någon nattklubb vill jag inte ha där.


Den dystra fasaden kan få ny färg eller puts, om fastighetsägaren får igenom sin bygglovsansökan. Foto: Kristian Alm



Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.