NYHETER 2022-09-11 KL. 14:00

Utställning i näver visas på Fyren

Av Johanna Simonsson

Fyren fylls just nu med korgar, matburkar, väskor, lampor och hattar i näver. Näverslöjdaren Bror Forslund från Idala och designern Kerstin Sylwan har spenderat de senaste två åren med att förbereda för utställningen.
– Vi har kontaktat slöjdare och designers för att samlat in arbeten. Totalt är det 18 stycken utställare som har sina verk här, säger Sylwan.

Utställning i näver visas på Fyren
Kerstin Sylwan och Bror Forslund har jobbat med utställningen i två år. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Bror Forslund går runt och pratar energiskt om utställningsföremålen under onsdagens vernissage. Han arbetar delvis med att fläta produkter, som han säljer främst i Japan. På ett av borden står en av hans vävda korgar med flera olika fack i sig.
– Jag gör mycket med traditionell näverslöjd. Sen kommer Kerstin som designer med sina underbara idéer och jag tvingas tänka nytt. Det är väldigt tacksamt att drivas framåt, säger Bror.
– Näver har många bra egenskaper. Det är antibakteriellt, vattentätt och står emot röta, vilket gör det bra till matförvaring. Den senaste tiden har jag också gjort mycket väskor, säger Kerstin.
I ett av skåpen står en av hennes väskor, som gjorts i tre olika nyanser av trä, med ett grönt axelband.
– Trots att det är ett sånt mångsidigt material så har det inte används inom design eller arkitektur sedan industrialismen. Det tycker jag är något att ta igen. Det skulle kunna ersätta plast på många ställen, säger Kerstin.
Utställningen genomförs med stöd av region Halland och pågår i Fyren fram till och med den 18 september.
– Det är väldig roligt att ställa ut i ett bibliotek. Många som inte planerat att komma hit fastnar och kollar, säger Kerstin.En av Bror Forslunds vävda korgar med fack. Foto: Johanna SimonssonDen senaste tiden har designern Kerstin jobbat mycket med att göra väskor i näver. Foto: Johanna SimonssonTV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.