NYHETER 2023-03-24 KL. 08:18

Upprörda känslor på möte om chockhöjd taxa

Av Kristian Alm

Förklaringar och upprepade ursäkter – men inga signaler om att ändra beslutet om chockhöjda avloppstaxor. Efter stormötet på Elof Lindälv kräver nu husägarna i Hanhals att få träffa den högsta politiska ledningen.
– Det här är helt galet!

Upprörda känslor på möte om chockhöjd taxa
Det var stor uppslutning av upprörda fastighetsägare under torsdagskvällens möte på Elof Lindälv. Förvaltningschef Ulrika Granfors hade en tuff uppgift.

Även om stugägarföreningens ordförande Justus Alholt hela tiden talade om dialog, var det ingen tvekan om vad han och hans grannar anser om kommunens hantering av Hanhalsborna.
Som Norra Halland tidigare berättat innebär förändringen av VA-taxan som trädde i kraft vid årsskiftet en dramatisk prishöjning för 140 fastighetsägare i Hanhals.

De har redan kommunalt vatten, men har under många år väntat på att även få kommunala avloppsledningar. Kommunen har gång på gång lyckats skjuta upp genomförandet genom att hos länsstyrelsen och domstol få förlängd tid.Dramatisk effekt

Förutom ständig väntan har det förseningen nu även fått en dramatisk ekonomisk effekt.
I decennier har taxan gett en rejäl rabatt till dem som redan har kommunalt vatten och får avlopp påkopplat. Men det nya taxesystemet har strukit den rabatten. Ganska logiskt, eftersom det inte är billigare att gräva för avlopp bara för att det sedan tidigare finns vattenledningar.
Men för dem som väntat på genomförandet i många år, känns det knappast rättvist att plötsligt få en prishöjning på 100 000 kronor per fastighet, bara för att kommunen inte hunnit bygga klart innan taxan ändras.

Inte minst som kommunen så sent som i somras, när nya taxan var klubbad, hade möte med fastighetsägarna och då gav prisuppgifter enligt det gamla systemet. När det plötsligt blev nya besked för några veckor exploderade det i Hanhals.
Förvaltningschef Ulrika Granfors blev nerringd, liksom Tekniska nämndens ordförande Monica Neptun (L). På torsdagskvällen mötte de husägarna i aulan på Elof Lindälv.Dålig information

Ulrika Granfors prövade greppet att vara pedagogisk och ge en noggrann genomgång om vad som hänt och vilka villkor och lagar som gäller. Hon upprepade också att informationen varit dålig, och att man felat från förvaltningen.
Men någon ändring i sakfrågan öppnade hon inte för, utan talade om lagens krav på likabehandling – beslutet är klubbat i fullmäktige och det går inte att göra undantag för vissa.

Det var inget som gick hem.
– Likabehandling kan också ses över tid, vi har inte behandlats lika med dem som tidigare har fått rabatten. Och svensk lag ser till rimlighet och sunt förnuft, menade en av husägarna.
Vårdkasebergs stugägarförenings ordförande Justus Alholt talade om dialog och försökte även få upp Monica Neptun på banan, men hon ville inte säga något bestämt mer än att hon lyssnade och beklagade.
– Jag tar med mig era synpunkter, men det är inte jag ensam som kan bestämma, var beskedet.Hoppas på möte

Varken hennes eller Ulrika Granfors besked tillfredsställde någon, så mötet slutade med att Justus Alholt med instämmande av publiken krävde ett möte med högsta ledningen – helst inom två veckor!
Efter mötet kan inte Monica Neptun svara på frågan om det blir något möte.
– Nej, men jag hoppas det och ska ta upp frågan.

Du kan inte bestämma själv – men vad tycker du?
– Det är beklagligt, och jag förstår att de är upprörda. Jag bara säga att vi jobbar på att hitta en lösning.
När beslutet tog förra våren – förstod du att detta var en konsekvens?
– Nej, jag hade ingen aning. Det var inget som togs upp.Stugägarföreningens ordförande Justus Alholt företrädde husägarna tillsamman med Mikael Gerner. Foto: Kristian Alm.SENASTE TV-NYHETERNA

Förseningar väntar även idag efter urspårning
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:52

Förseningar väntar även idag efter urspårning

Här avgör skyttedrottningen derbyt
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Premium

Här avgör skyttedrottningen derbyt

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen
SPORT 2023-06-01 KL. 20:00
Premium

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.