NYHETER 2023-08-21 KL. 18:00

Två kungsbackabor tävlar i årets Yrkes-EM

Av Linnea Andersson

Jacob Lind och Emilia Friberg från Kungsbacka kommer representera Sverige i Yrkes-EM.
– Jag har övat länge nu, så det ska bli spännande och roligt att se hur det går, säger Jacob Lind.

Två kungsbackabor tävlar i årets Yrkes-EM
Det svenska yrkeslandslaget består av 22 personer. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

I Yrkes-EM får personer upp till 25 år sätta sin skicklighet på prov inom totalt 43 olika yrken. Årets tävlingar pågår mellan den 6 och 8 september i Gdansk i Polen. Totalt tävlar 600 ungdomar från 32 länder och evenemanget väntas locka ungefär 100 000 besökare.

I det svenska yrkeslandslaget finns 22 av Sveriges mest yrkesskickliga tjejer och killar. Två av dem, Jacob Lind och Emilia Friberg, kommer från Kungsbacka. Jacob tävlar inom automationsteknik och Emilia inom entreprenörskap. Jacob fick chansen att vara med i EM efter att han kom tvåa i Yrkes-SM förra året. Automationslaget består av honom och vinnaren Max Toth från Göteborg.

– Vi kommer få en station i delar och en funktionsbeskrivning, sedan ska vi bygga och programmera den. Det kan till exempel handla om att göra något som sorterar puckar efter färg. Vi har delat upp det så att jag programmerar och Max bygger, berättar Jacob.


Förberett sedan januari

Emilia kommer tävla tillsammans med Lisa Viklund som hon vann en entreprenörstävling med i höstas. De ska ta fram en lönsam affärsidé och affärsplan utifrån FN:s globala hållbarhetsmål under de tre dagarna.

– Jag har varit intresserad av entreprenörskap så länge jag kan minnas och jag älskar att tävla. Det ska bli roligt att få mäta sig mot de andra teamen och se hur vi står, säger Emilia.

Förberedelserna har pågått sedan januari. Både Emilia och Jacob har fått coacher genom yrkeslandslaget som hjälper dem att finslipa sina färdigheter.

– Vi har haft kontakt någon gång i månaden men den senaste tiden har det blivit oftare eftersom tävlingarna börjar närma sig. Coacherna ger oss ett hållbarhetsmål som vi tar fram affärsidéer utifrån och presenterar. De stöttar oss i frågor och funderingar och ger oss konstruktiv kritik, säger Emilia.


Träffar för hela yrkeslandslaget

Även Jacob har haft träffar med sin coach där han och lagkamraten fått olika stationer som de ska bygga upp och programmera. Det har också varit träffar för hela det svenska yrkeslandslaget, den senaste hölls förra helgen i Stockholm. Då möttes alla för att få information inför tävlingarna och medieträning. De gjorde också roliga aktiviteter tillsammans som att åka ribbåt. Jacob ser fram emot att få tävla i Yrkes-EM.

– Jag har övat länge nu, så det ska bli spännande och roligt att se hur det går.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.