NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Av Elisabeth Däljemar

Många elever tycker det känns lite läskigt att trafikera tunnlarna de måste ta sig igenom på väg till och från Kungsbackas skolor. Nu ska fyra konstnärer göra tunnlarna både vackra och trygga – med samtida muralkonst, skapad i samarbete med skoleleverna själva.

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
Färgglada muralmålningar ska göra tunnlarna längs Kungsbackabarnens skolväg färgglada – och trygga. FOTO: Heidi Hartman Fondell.

TV-klipp och nyheter

Att proffsiga väggmålningar gör människor stolta över sina offentliga miljöer och minskar klottret är känt sedan länge. I Kungsbacka har verket Appear 37 i Forstunneln, som målats av konstnären Adam Algotsson blivit mycket uppskattat.
Nu tar Kungsbacka kommun muralkonsten ett steg längre.
Genom att ge eleverna vid fyra av kommunens skolmiljöer – Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka, mötesplatsen Blå Huset i Särö, Presseskolan i Onsala och Toråsskolan i Vallda – i uppdrag att utforma spännande konstmotiv tillsammans med fyra professionella konstnärer ska elevernas skolväg också bli tryggare.

Fyra konstnärer i arbete


Verken är redan under framväxande. I Varlatunneln vid Elof Lindälvs gymnasium skapar Camilla Boström från Göteborg trygghet med sin pensel. Särötunneln under Säröleden utsmyckas av Joel Hjort från Fritsla. I Onsalatunneln vid Presseskolan gestaltar Göteborgskonstnären David Danielsson idéer han hämtat från elever i Presseskolans årskurs 7. I Valldatunneln huserar konstnären Ana-Carolina Fleming från Varberg.
”Djur gör alla trygga”
–Barnen hade en idé att illustrera skogen och havet, naturen de har i sin omgivning. Huvudpersonerna är djur som agerar som människor: de samlar svamp och bär i skogen, de lyssnar på musik, de använder sina mobiler, de solar och spelar volleyboll på stranden. Vi diskuterade vilka djur som finns i skogen, men de ville också ha några djur som inte tillhör regionen. Naturen får alla att känna sig fria och trygga. Djur som gör samma aktiviteter som vi gör skapar en känsla av enhet och vi känner igen oss själva. Vi är olika men är fortfarande en del av samma gemenskap. Djuren i Valldatunneln kommer att göra oss sällskap när vi korsar den och vi kommer inte att känna oss ensamma, säger Fleming.

Samarbetar kring projektet


Tunnelprojektet, som ska pågå till tidig vinter, finansieras av Kungsbackas kommunala förvaltningar Teknik, Kultur & Fritid och Förskola & Grundskola.
De fyra konstnärerna har valts ut i samarbete mellan Offentlig konst och konceptet Trygga stråk i kommunen.
Hos Offentlig konst gläds man stort åt projektet.
- Muralmåleri är samtida konst och smyckar miljön samtidigt som det skapar intresse och en häftig och mysig atmosfär. Det passar alla och en tunnel är en perfekt plats för den typen av konst, säger Sagit Paulsson, utvecklare för offentlig konst.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.