Det torra och varma vädret vi kände av i maj har bytts ut mot kallare och regnigare. Det har gjort att vattenläget i Kungsbacka ser bättre ut, men marginalerna är ändå inte tillräckligt stora. Därför lättar man inte på bevattningsförbudet i kommunen.
Fredagen den 24 maj införde Kungsbacka kommun ett bevattningsförbud. Detta efter flera veckor av varmt väder och utan regn. Det har märkts på förbrukningen av dricksvatten.
– Jag vill rikta ett stort tack till kommunens invånare för att användningen av dricksvatten har minskat och för deras förståelse och tålamod. Dricksvattnet är en resurs som vi alla behöver hjälpas åt att ta ansvar för att använda på ett hållbart sätt, säger Åsa Vester, enhetschef Dricksvatten, i ett pressmeddelande.
Sedan dess har väderleken skiftat och utvecklingen har gått åt rätt håll när det gäller grundvattennivån. Men marginalerna är inte tillräckligt stora för att lätta på förbudet.
– Vi är inte i en akut situation just nu men vid varmare väder räcker det med en kortare period för att situationen ska bli ansträngd igen. Vi behöver fortsätta hjälpas åt att spara på vattnet för att ha tillräckliga marginaler för att klara hela sommaren. Förbudet ligger därför kvar, säger Åsa Vester.
Kommunen bedömer att bevattningsförbudet blir kvar åtminstone till mitten av juli.
– Jag förstår att det kan vara svårt för många att få ihop ett bevattningsförbud med det väder som varit på sistone. Om det fortsätter att komma regn i kombination med kallare väder kan det senare i sommar bli aktuellt att lätta på förbudet, men vi är inte där ännu, säger Åsa Vester i pressmeddelandet.
Bevattningsförbudet innebär att man inte får använda kommunalt dricksvatten till:
- bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Du får vattna med vattenkanna.
- bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
- att fylla eller byta ut vatten i pooler eller spabad.
- att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera.
Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.