Tjolöholms gård öppnar ny butik
Det som började med ett försäljningstapp har utvecklats till en dundersuccé.
Tidigare i veckan öppnade Tjolöholms gård sin nya, större gårdsbutik.
– Det går jättebra, säger ägaren Ingemar Milleson entusiastiskt.
För knappt ett år sedan öppnade Ingemar Milleson en första liten köttbod på Tjolöholms gård. Härom dagen var det dags för en större butik, med Tiffany Wanderydz som butiksansvarig.
Det började med Saluhallen i Göteborg för 20-talet år sedan. Sedan dess säljer Tjolöholms gård sitt kött, från den franska nötsorten Limousin, direkt till ett antal butiker i Västsverige. Nu finns också en mer småskalig variant, i det växande lilla klustret av butiker längs med vägen fram till Tjolöholms slott.
– Det var en del 70 plussare som hörde av sig i början av coronapandemin och frågade om de inte kunde komma och köpa sitt kött av oss direkt här på gården, istället för att behöva gå in i affärer eller köpcenter, säger Ingemar Milleson.
Öppnade liten bod
Problem är ju till för att lösas, så man skaffade raskt några kyldiskar på gården och satte igång med försäljning med självbetjäning. Och kunderna, de började strömma till. Så pass att man fram i skiftet april/maj öppnade en liten bod med butik i. Och kunderna, de fortsatte att komma.
När coronapandemin slog till började det höra av sig folk med förfrågningar om att få köpa sitt kött direkt från Tjolöholms gård. Ingemar Milleson gjorde raskt slag i saken.
– Både dagen före julafton och nyårsafton hade vi 50 personer i kö utanför! Vid nyår skulle alla ha oxfilé! När den tog slut tog folk istället ryggbiff, entrecote och rostbiff. När den ena sorten tog slut, var det bara att ta fram nästa, säger Ingemar Milleson nöjt.
Nästa steg
Nu är det dags för nästa steg i satsningen, som inte ens var påtänkt för ett år sedan. Den lilla köttboden på 30 kvadratmeter fick i veckan se sig slagen av en nybyggd butik på mer än dubbla ytan strax bredvid. Det har dessutom blivit ett par nyanställningar för att hinna med den ökade efterfrågan, bland annat personal på plats i butiken.
När Norra Halland är på besök i början av veckan filas det på det sista detaljerna (bortsett från den bakre väggen då. Klinkerplattorna man valt ut är restade så de får vänta till senare.). De kraftiga bultarna som håller uppe bjälkarna i taket dras åt en sista gång, kyldiskar står på sniskan mitt i butikslokalen i väntan på att kopplas in och kylrummet på lagret håller på att fyllas på med nylevererade produkter.
Eget kött
Det är gårdens kött som säljs i gårdsbutiken. Total har man omkring 300 nötkreatur, inklusive ett 60-tal kor och egna avelstjurar. En del av slaktdjuren föds på gården, andra köps in när de är mellan sju och nio månader gamla och föds sedan upp fram till slakt, när djuren är ungefär ett och ett halvt år gamla.
Djuren slaktades tidigare i Halland, men i takt med att verksamheten vuxit blev kapaciteten där för liten. Istället skickas djuren nu till Dalsjöfors slakteri utanför Borås, innan köttet slutligen styckas och förädlas på Lillegårdens kött och chark i Varberg.
– Där görs också de korvar som vi säljer här. Köttet i dem är dels vårt egna, dels griskött från Horred, säger Ingemar Milleson.
När coronapandemin slog till började det höra av sig folk med förfrågningar om att få köpa sitt kött direkt från Tjolöholms gård. Ingemar Milleson gjorde raskt slag i saken.
Funderar framåt
Fastän den nya butiken inte ens är invigd, snurrar det redan tankar på hur man ska kunna fortsätta att utveckla gårdsbutiks verksamhet.
– Lite längre fram hoppas vi kunna ha lite mer udda köttdetajer som kalvbräss och oxkind. Och tänk om någon annan matproducent skulle vilja hyra vår första lilla bod för försäljning. Då skulle det bli ett ställe till, här på vår lilla landsväg!