NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Av Henrik Laurén

Ebbe är en amatörteaterförening med rötterna i Gällinge-Idala-Förlanda. Sedan 1999 har man varje år sommarteater utomhus, teater med lokal och historisk förankring. Årets pjäs "Marias resa" har uppförts på scen tidigare och är nu tillbaka omarbetad för vandringsteater i Stättared.

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
Produktionsgruppen, spelande regissör Kerstin Augustsson (tv) , Hans Börjesson och Mia Backman.

Ebbe står för Engagerade ByBors Ensemble. Föreningens rötter består men efter drygt 20 års verksamhet har man medlemmar också i andra delar av Kungsbacka och även i Göteborg.
Namnet Ebbe förekommer i en tidig pjäs man gjorde om riddersmannen Ebbe Skammelsson. Teatersällskapet bildades 1999 och de första tjugo åren huserade man på en egen scen vid Äskhults by. Numera håller man till i skogen vid Stättareds 4H-gård i Idala. Ebbe består av teaterentusiaster som skriver och sätter upp sina egna pjäser men anlitar professionella krafter för regin. I år är det Kerstin Augustsson som regisserar och även spelar med i pjäsen.
Musik och dans
Pjäsen för i sommar heter "Marias resa", en musikalisk vandringsteater som spelas i skogen vid Stättareds 4H-gård. Marias resa är en bekant historia skriven av föreningsmedlemmar liksom föreningens samtliga pjäser. Den uppfördes åren 2005-2007 på scenen vid Äskhults by.
– I grund och botten är det samma historia omarbetad till vandringsteater. Det är mera musik och dans, ny regissör, nya roller och nya medverkande. Mycket nytt, säger Mia Backman som ingår i produktionsgruppen.
Spelplatsen i skogen strax innan 4H-gården är nästan som en amfiteater. Vandringsteater innebär att publiken flyttar sig något till olika uppställningar. Scenografin är enkel - en dörr här, en vägg där, ett bord med bänk för Marias mormor och en stor sten är fartyg.
– Vi använder inte mikrofoner. Publiken ska kunna se och höra och därför är det max 40 personer per föreställning, säger regissören Kerstin Augustsson.
Ny scen om några år?
Teatersällskapet hoppas småningom ha en egen scen i Stättared, en scen som kunde nyttjas även av 4H och andra föreningar i trakten.
– Det är en process som tar tid, klart är att vi behöver kommunens hjälp med detta. Vi jobbar på det men det tar både tid och pengar, säger Mia Backman.
Några sommarpjäser framöver torde Ebbe få spela som vandringsteater i Stättaredskogen innan en ny scen kan vara klar. Nya pjäser är i alla fall under arbete i föreningens skrivargrupp.
– Vi jobbar på en pjäs om Ingela Gathenhielm. Hennes man Lars dog ung och hon levde vidare, det kan inte ha varit lätt för en kvinna på 1700-talet att sköta fartyg och affärer. Pjäsen kan vara klar nästa år men senast 2024, säger Anna Björk Rytorp i skrivargruppen.
Pjäsen Marias resa har premiär 20 augusti och totalt blir det åtta föreställningar under två veckoslut.


Skogen som scen. Ingrid Pettersson har varit med i Sällskapet Ebbe sedan starten 1999. I årets pjäs Marias resa spelar hon Marias mormor. FOTO: HENRIK LAURÉNSENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter