Av Kristian Alm
Ständiga översvämningar i Åsa ska nu delvis lösas genom en ny dagvattenledning med dubbelt så stor kapacitet. Men kritiken är hård. Vattnet ska släppas ut på Vita sand och dela den populära stranden på mitten.
Varje gång det regnar kraftigt i Åsa riskerar fastighetsägare att få källaren full med vatten. Ledningarna som ska ta hand om det så kallade dagvattnet räcker inte till, och värre kommer det att bli när Åsa växer och mer mark tas i anspråk för hus och asfalt. Då minskar ytorna som kan suga upp vattnet.
Kommunen har fått svidande kritik för att man inte löst problematiken, men nu finns ett nästan färdigt förslag som i alla fall till en del ska klarar skyfallen.
Gräva dike
Det handlar om att från centrum gräva ett dike längs den gamla bäckfåran vid Åsa bäckväg, där det sedan länge finns ett grönstråk med träd och gräsmatta.
När diket når fram till Åsa camping ska det bli en kulvert längs infartsvägen, alltså ett kraftigt rör under marken. Där efter ska det mynna ut på Vita Sand.
Låter som idag? Jo, men röret blir betydligt kraftigare.
– Det blir fördubblad kapacitet, säger projektledare Emil Nilsson på Teknik.
Men lösningen kolliderar med ett annat problem som plågat Åsa de senaste åren – återkommande underkända badvattenprov vid Vita sand. Där har man misstänkt att dagvattenledningen som redan idag mynnar på stranden är en orsak. Den kan föra med sig både bakterier från djur längre inåt land, och andra utsläpp från dagvattenbrunnar.
Mer vatten
Nu ska det alltså släppas ut ännu mer dagvatten vid stranden. Dessutom ska röret mynna tjugo meter högre upp på stranden, vilket medför att det kommer att bli en vattenfåra som delar det populära turistmålet mitt itu.
– Vi vill inte ha dolda system, dagvattnet ska synas för vad det är, säger Emil Nilsson.
Risken för att det släpps ut förorenat vatten vid den populära stranden måste motarbetas på andra sätt, menar projektledaren.
– Vi ska kolla att ledningar inte är felkopplade, se till att folk inte tvättar sina bilar på fel ställe eller att det sker andra utsläpp. Vattnet ska hanteras så naturmässigt som möjligt från fastighet ut till havet.
Utloppet kommer att dela stranden mitt itu?
– Ja, det kan bli upp till en meter djupt. Men man kan passera vid stranddynerna, och där kommer även campingägaren kunna köra med sina maskiner. Vattnet kommer att söka sig till stranden, men sträckningen kommer att skifta med väder och vind.
Måste utloppet gå mitt på stranden?
– Vi har också prövat alternativet att borra söder om stranden men det blev för dyrt.
Det ska också enligt Emil Nilsson bli en trevligare anslutning.
– Tanken är att vi ska bygga så kallade gabionmurar längs utsläppet, alltså nät med stenblock i. Där ska man kunna också kunna sitta. Men vi håller på med detaljprojekteringen just nu och ska ha ett möte i juni med alla intressenter. Förhoppningen är att komma igång med bygget i kvartal fyra i år.
Det är inte sällan det sker utsläpp av kemikalier i våra åar i Kungsbacka, och det kommer då och då larm om fiskdöd där en trolig orsak är att någon släppt ut något i en dagvattenbrunn.
Frågan är hur den risken påverkar badlivet och småbarnsfamiljers lust att vara på stranden. Emil Nilsson menar att det är något man får leva med. Gör folk rätt så är dagvattnet inte något som hotar hälsan.
– Stranden har berört folk genom alla tider, och det finns lika många lösningar som det finns människor. Och den här lösningen förhindrar inte att man gör något annat i framtiden.
– Ska Åsa kunna växa måste vi få bort dagvattnet från centrum.
Krav på byggen
Men inte ens en fördubblad dagvattenledning kommer att räcka för att alla de bostadsprojekt som planeras i Åsa. Det kommer även att krävas att byggena förses med olika typer av dammar eller andra fördröjningssystem som fångar upp vattnet i stället för att skicka ut det i rören. Men det ligger utanför projektet med ledningen till Vita sand.
Läs mer:
Vädret orsak till dåligt badvatten
Ny mätning visar vilken bransch som har högst andel överträdelser
Räddningstjänsten ofta först på plats vid suicid-ärenden
"Känslomässigt laddat och det ser aldrig likadant ut två gånger"
49 olika datasystem ska bli till ett system inom vården
Besök i Kungsbacka bakom fråga om ny lag
Filmar nytt projekt med sin pappa i huvudrollen
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.