Orter i hela landet kommer att beröras av det stora varslet – om eller hur kontoret i Kungsbacka påverkas är ännu för tidigt att säga. Foto: Daniel Blomqvist
Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda om uppsägning. Mängder av förmedlingskontor runt om i landet kommer att stängas. Om kontoret i Kungsbacka påverkas är ännu för tidigt att säga.
På onsdagsmorgonen meddelade Arbetsförmedlingen att man varslar 4 500 anställda om uppsägning – en tredjedel av myndighetens anställda.
– Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.
Bakgrunden till varslet är de rejäla besparingar på myndighetens anslag som röstades igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Dessutom har regeringen tillsammans med C och L bestämt sig för att göra om Arbetsförmedlingens verksamhet.
p>
Orter i hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet. Om eller hur kontoret i Kungsbacka påverkas är ännu för tidigt att säga. Förhandlingar med de fackliga parterna, om neddragningen av antal anställda och vilka orter som blir berörda, drar i gång omgående.
Pernilla Stamlin är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kungsbacka. Hon bekräftar att det finns en oro, men kan i nuläget inte säga mycket mer än att de ska försöka fortsätta göra sitt bästa utefter de förutsättningar som råder.
– Det här är ju ideologi som styr. Vi är en politiskt styrd organisation, och det här varslet har vi tvingats göra utefter den budget som ligger. Det är ett politiskt beslut, och eftersom riksdagen beslutat så måste vi lägga det här varslet. Men var det landar det vet ingen i nuläget, säger hon.
p>
Oklart i nuläget. Än så länge är det svårt att säga var detta landar menar sektionschef Pernilla Stamlin. Foto: Daniel Blomqvist.
Hur påverkas Arbetsförmedlingen i Kungsbacka?
– Det är alldeles för tidigt att säga, det har inte gått ner på den nivån ännu. Det finns som sagt en oro att inte räcka till, men vi får förhålla oss till det här och göra det på bästa sätt. Det här är ju en förnyelse som påbörjats så vi måste fortsätta resan och försöka att göra ett bra jobb, säger Pernilla Stamlin.
Anders Wikström, sektionsordförande för fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen i Halland och Göteborg konstaterar att onsdagsmorgonens besked skapar oro bland fackförbundets cirka 500 medlemmar i Halland och Göteborg.
– Det är ett stort varsel och det är klart att det väcker en stor oro och osäkerhet inför framtiden, säger han till Norra Halland.
Hur kommer ni från fackligt håll att agera lokalt nu under dagen?
– Vi får lyssna in de kommentarer och synpunkter som kommer in från våra medlemmar. Det har funnits en oro sedan budgeten beslutades i december, men det här är ett nytt läge. Det blev ett större varsel än vad vi befarade, men hur det kommer att landa i Göteborg och Halland vet vi ännu inte, säger Anders Wikström.
ST:s ordförande Britta Lejon menar att varslet slår sönder myndighetens verksamhet:
– Dagens stora varsel slår sönder Arbetsförmedlingen och försvårar därmed Sveriges beredskap att på bästa sätt möta nedgången i konjunkturen, säger hon i ett pressmeddelande.
De verksamheter som jobbar med utveckling av digitala tjänster och IT-system undantas från besparingarna, meddelar myndigheten
Nils Jönsson
Daniel Blomqvist
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.