NYHETER 2022-06-08 KL. 20:00

Stor kostnad för uppföljning av Vardaga

Av Christina Wagner

2,6 miljoner för granskningar av Vardagas verksamheter. Skandalösa pengar eller väldigt billigt, de politiska meningarna om kommunens utgifter i frågan går isär.

Stor kostnad för uppföljning av Vardaga
Ermin Skoric (S) och Hravn Forsne (M). Foto: Montage

SENASTE TV-NYHETERNA

Det är vård- och omsorgsnämnden i Kungsbacka som haft uppe granskningarna som gjorts efter att Vardagas äldreboende i Kolla 2021 uppvisade flera brister när covid-19 tog sig in på boendet, med hög smittspridning och flera avlidna. Efter en lex Maria-anmälan granskades samtliga verksamheter i Vardagas regi. Socialdemokraterna lyfte frågan om den sammanlagda kostnaden för det till förvaltningen i april i år, och nu kom svaret.
Dels har en stor extern kvalitetssäkring via konsultföretaget Ernst & Young genomförts mellan april till oktober 2021, dels har ytterligare granskningar gjorts av förvaltningen mellan december till april 2022. Sammanlagt rör det sig om 2 583 359 kronor för granskningar under perioden.
– Jag trodde det kanske kunde vara 600 000,700 000 kronor men nu är det kostnader över 2,5 miljon. Det är advokatfirman plus alla granskningar och eftergranskningar som gjorts, och detta är alltså bara från halvårsskiftet förra året. Det är enorma pengar, vi anser att det är skandal, säger Ermin Skoric (S), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Inte hållit måttet
Socialdemokraterna blev oerhört besvikna när Vardaga tidigare i år slapp vite för hur de brustit i sitt åtagande, och att företaget fick fortsätta driva verksamhet för kommunen. Ett välfärdssvek, menar Ermin Skoric.
– Det här är en politisk skiljelinje, det är väldigt ideologiskt. Vi anser att man måste bry sig om våra äldre, det är inte inom välfärden som vinstjakten ska ske. Vi måste kunna filtrera detta, här är det uppenbart att verksamheten och flera omsorgsboenden inte hållit måttet. De får behålla verksamhet och skattebetalarna har fått stå för en nota som är över 2,5 miljoner. Enligt vår mening är det ett kvitto på den dåliga politiska styrningen, och vi invänder mot det här, säger han.

"Liten del"
Vardaga i sin tur har bara betalat strax över 400 000 kronor för granskningarna, säger Skoric, eller en tredjedel av totalen enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Hravn Forsne (M), som menar att 2 583 359 kronor inte är mycket.
– Det här är en liten del av hela granskningsbudgeten. Jag tror att om man skulle titta på Vård- och omsorgs läge på granskningar varje år så ligger det nånstans mellan 30, 40 miljoner kronor. Vi är en stor kommun, samtidigt har vi inte specialistkompetenser och tar in externa konsulter kontinuerligt för detta. Det här är inte en stor summa när det kommer till att undersöka så här viktiga saker, säger Hravn Forsne.
Medan granskningarna pågick visade delrapporter på olika resultat. Enligt Forsne är det en del av förklaringen till varför uppföljande granskning kostat runt en miljon kronor. Nämnden vågade inte släppa uppföljningen helt förrän parterna var överens om hur verksamheten skulle se ut framåt.
Ett tilläggsavtal från i våras gör att Vardaga från och med nu ska betala 300 000 kronor för en extern granskare varje år.SENASTE TV-NYHETERNA

TV: Se studenternas härliga avslutning
NYHETER 2023-06-08 KL. 13:48

TV: Se studenternas härliga avslutning

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Fler nyheter