NYHETER 2021-12-14 KL. 06:40

Stor brist på vikarier

Av Kristian Alm

Kommunen skriker efter vikarier. Något krav på vaccination ställs inte. Covidfrånvaron gör situationen svår.
– Vi har överanställt på våra boenden, men det "äts" upp snabbt. Och nu ska vi rekrytera 120 personer till nya omsorgsboendet i Björkris, säger verksamhetschef Helene Ljungqvist.

Stor brist på vikarier
Brist. Det krävs många fler vikarier för att klara vården och skolan när covidfrånvaron är hög. Arkivfoto: Norra Halland

Kungsbacka kommun är just nu i stort behov av timvikarier. Det behövs extra anställda överallt – hemtjänst, vård- och omsorgsboenden, sjuksköterskor, boenden med särskild service, personlig assistans, förskola, måltid och lokalvård.
– Vi söker hela tiden vikarier inom många verksamhetsområden. Just nu är behovet stort och det beror på olika saker, såsom ökad sjukfrånvaro, vård av barn samt att utbudet av vikarier minskade när övriga arbetsmarknaden ökat sin efterfrågan på arbetskraft, säger Sonja Svensson, enhetschef vikariecenter.
Helene Ljungqvist är verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden.
– Nu under covid när man ska vara hemma för minsta förkylning, och det dessutom går influensa och magsjuka är många borta på helt annat sätt än det brukar vara.
Kan ni inte fastanställa fler?
– Vi har redan överanställt, och har personal på pass som egentligen inte behövs. Men det "äts" upp fort när så många är borta. I helgen som gick var vi tvungna att beordra in folk i tjänst.
Även om situationen är ovanligt pressad just nu är det ständig brist på personal.
– Det är ett nationellt problem när vi hela tiden blir fler äldre. Och till våren ska vi börja rekrytera 120 personer till det nya vård- och omsorgsboendet i Björkris. Det känns som om det kan bli svårt.
Enligt Sonja Svensson på vikariecentret är det runt 1 500 personer i poolen, men det skulle behövas betydligt fler. Och några särskilda krav ställs inte.
– Självklart är det viktigt med erfarenhet och kunskap men det absolut viktigaste är att man gillar att arbeta med människor, säger Sonja Svensson.
Ställer ni krav på att de är vaccinerade?
– Nej, det direktivet har vi inte fått från förvaltningarna.
När Sveriges coronastrategi granskades var en av de kritiska synpunkterna att många springvikarier dels hade sämre hygienkunskap, dels riskerade att sprida smittan från ställe till ställe. Trots det ökar nu alltså antalet vikarier, och man har inte koll på om de är vaccinerade.
– Nej, vi har inget krav på att man ska vara vaccinerad, säger Karl Lundgren, tf förvaltningschef för Vård och omsorg.
Är inte det märkligt?
– Situationen är ju sådan att även vaccinerade kan vara smittbärare, så vi fokuserar på skyddsutrustning och god hygien. Det är svårt juridiskt att ställa krav på vaccination.SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter