NYHETER 2021-09-25 KL. 17:40

Stenhuggeriflytt ger flott entré

En flott entré till staden i flera våningar i stället för en gammal industritomt och spretiga företagshus. Samtidigt 300 nya bostäder i centrum. Nyckeln till bytet heter Bröderna Henrikssons stenhuggeri.

Stenhuggeriflytt ger flott entré
Så här elegant blir Kabelgatan sedd från Varlavägen, om Yngve Lundh Arkitekter får bestämma.

I grunden handlar det om att få plats med fler bostäder i centrum. Det har sedan 15 år varit kommunens tanke att skapa en förtätad stad som kan innehålla betydligt fler bostäder med ett sammanhållet centrum från Inlag till Kungsmässan.
Söderstaden var första delen, och på parkeringsplatserna intill ska nu nästa bostadsprojekt växa fram, när p-huset Linden tar hand om bilarna.
I andra änden är det full fart på byggande av kvarteret Valand, och därefter är det dags för Ejdern vid Alléskolan (Norra Halland berättade om Ejdernprojekt förra veckan).
Men för att staden ska få plats att växa måste industrin bort från centrala lägen, och mitt emot Valand finns Bröderna Henrikssons stenhuggeri och ett antal småföretag.I kvarteren som bär namnen Gjutaren och Liljan, vill Riksbyggen skapa ett bostadsområde med 300 lägenheter, samtidigt som kommunen bygger F-5-skola och förskola. Mot Varlavägen är tanken sex våningar höga hus, medan bebyggelsen trappas ner till tre våningar när det möter villorna på västra sidan.

Stenhuggeriet flyttar


Som Norra Halland berättade redan för ett par år sedan har Bröderna Henriksson hittat en ny och lämpligare plats för stenhuggeriet. Det handlar om Gunrys gamla industritomt vid Kabelgatan.
När den flytten ska ske passar kommunen på att förnya hela företagsområdet, och den detaljplanen är just nu ute på samråd. Förutom stenhuggeritomten ska även längorna mot Varlavägen helt omdanas.
– Det blir en tydligare och mer tilltalande entré med högre hus när man kommer på Varlavägen, säger planarkitekt Magnus Björnhed.
Han förväntar sig inga kraftiga reaktioner under samrådet, utan hoppas att detaljplanen kan antas våren 2022.

 Stenhuggeriet ligger i startgroparna och har lämnat in rivningslov för den gamla Gunrylagret och ansökan om att få gjuta bottenplattan. Men vad ska ligga i gathusen som arkitekten ritat in i detaljplanen?
– I första läget bygger vi vårt stenhuggeri inne på tomten, och mot Kabelgatan blir det kontor med utställningslokal i botten, berättar Fredrik Henriksson.
Men det eleganta huset med valvbågar mot Varlavägen?
– Det var kommunen som ville ha en mer stadsliknande miljö när man kommer på Varlavägen, men det får vänta några år så vi ser vad vi själva behöver, och hittar en bra hyresgäst.

Pusslande


Det är ett intrikat pusslande – de två detaljplanerna är sammankopplade, och bostadsbyggandet förutsätter ju att företagen har flyttat.
– Jag är ansvarig även för detaljplanen för Gjutaren och Liljan, som ligger strax efter i tid. Jag räknar med samråd kommande årsskifte, säger Magnus Björnhed.
Och passande nog inför flytten – Varlavägen som förbinder områdena ska snart byggas ut till fyrfilig för att underlätta in- och utfart till Kungsbacka.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.