NYHETER 2023-09-15 KL. 18:01

Startade Lek och lär i skolan – firar 30-årsjubileum

Av Julia Sandstén Vikberg

För 30 år sedan startade personal på Åsaskolan Lek och lär. Det nya åldersintegrerade arbetssättet blev framgångsrik och infördes sedan på alla skolor i kommunen. På fredagen samlades involverad personal för att fira jubileet av Lek och lär, som i dag håller på att försvinna från skolorna.

Startade Lek och lär i skolan – firar 30-årsjubileum
Personal som har varit involverade i Lek och lär på Åsaskolan träffades för att fira 30-årsjubileet. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Sigbritt Brändmark, tidigare lärare på Åsaskolan, var en av dem som var med och startade Lek och lär 1993. Arbetssättet var helt nytt och Åsaskolan var om inte den första skolan, så i alla fall bland de första skolorna att införa det.

– Det började med att vi skulle jobba för att fritidsverksamheten skulle komma in i skolan lite mer. Då väcktes idén om slå ihop förskolan, skolan och skolbarnomsorgen. Det innebar att fritidshemmens, förskolans och skolans pedagogik flöt ihop med varandra och vi var olika yrkesgrupper som vävde ihop våra kompetenser. Tanken var eleverna skulle få en sammanhållen verksamhetsdag utan att behöva träffa ny personal och att de skulle kunna vara kvar i samma lokaler, säger Sigbritt Brändmark.

I början var många föräldrar lite skeptiska till idén.

– Föräldrarna till sjuåringarna var oroliga över att barnen inte skulle få lära sig vad man ska i ettan och föräldrarna till sexåringarna var oroliga över att barnen skulle få för mycket skola, säger Sigbritt Brändmark.

Men oron la sig snabbt när man såg fördelarna med arbetssättet, som enligt Sigbritt Brändmark var många. Eleverna kunde röra sig mellan olika aktiviteter. De kunde fortsätta med skolarbetet på fritids och under skoltid kunde de göra olika fritidsaktiviteter. Eleverna kunde också lära sig i sin egen takt, och var inte styrda av sin ålder.

– Det var friare än vanlig skolgång, men det var samtidigt under väldigt ordnade pedagogiska former. Eleverna kunde lära sig efter sin egen mognad, erfarenhet och lust att lära. En sexåring kan lika gärna vilja lära sig att läsa som en sjuåring. En sjuåring som är född i december är nästan jämngammal med en sexåring som är född i januari, säger Sigbritt Brändmark.

Lek och lär infördes sedan i alla skolor i Kungsbacka kommun. Men de senaste åren har det försvunnit allteftersom.

– Nu har det gått åt det andra hållet på grund av resurser, ekonomi och att läroplanen har blivit mer tydlig med vad elever i en viss årskurs ska göra och kunna. Det har blivit en annan sorts press på skolan. Då har lärarna velat att man går tillbaka till rena klasser. Det tycker jag personligen är en katastrof. Bara för att en elev har nått en viss ålder betyder det inte att eleven bör lära sig precis vad det står att den ska lära sig. Då känns skolan bara tråkigt för eleven. Jag tror att det är bra med åldersblandad verksamhet fram till kanske årskurs två, säger Sigbritt Brändmark.

På fredagen samlades personal som har jobbat med Lek och lär på Åsaskolan för att fira 30-årsjubileet. För även om arbetssättet har tagits bort från Åsaskolan och många andra skolor känner många som har jobbat med det sig stolta.

– Vi skapade något nytt som vi kunde stå bakom för att eleverna skulle få det så bra som möjligt och att alla skulle känna glädje i att komma till skolan. Det här var ingenting som kom uppifrån utan det kom från oss på golvet. För oss pedagoger blev det lite som en livsstil. Lek och lär blev ett engagemang som fortsatte efter våra arbetstider, säger Sigbritt Brändmark.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.