NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

Av Henrik Laurén

Att städa stränder är ett steg närmare renare hav och det är något alla kan bidra med. Med det budskapet inleddes årets Västerhavsvecka på lördagen, första inslaget var städning av natur och strand vid Fjärås Bräcka.

Städning startar Västerhavsveckan
Lever som hon lär. Projektledare Emma Erlandsson vid Kattegatts Kustvattenråd plockar skräp på Lygnerns strand. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

Västerhavsveckan arrangeras för att lyfta fram havsmiljön och de utmaningar som Västerhavet står inför.
Västerhavsveckan har arrangerats sedan 2008 av regionerna Västra Götaland, Halland och Skåne med en mängd havsnära aktiviteter.
Kattegatts Kustvattenråd är en aktör som arbetar för bättre vattenmiljö.
Blandade reaktioner
– Vår uppgift är att informera och väcka tankar och frågor. Vi får blandade reaktioner, många är överraskade hur mycket liv det finns i havet. Men också hur mycket skräp det finns och hur mycket arbete det behövs för haven, säger Anne Udd, samordnare vid Kattegatts Kustvattenråd.


Expert på tång. Marie Lenngren, marinbiolog och naturvägledare vid Naturum Fjärås Bräcka, visar sågtång för Anna Udd och Emma Erlandsson. Marie har också skrivit en barnbok om tång, Norikos äventyr i tången.


Alla har ansvar
Kustvattenrådet är en rådgivande och samordnande organisation för vattenvård och man arbetar med kommuner, företag och privatpersoner. Man är remissgivande instans i frågor som till exempel byggandet av hamnar eller vindkraftverk. Och man vill nå den enskilda människan.
– Vi kör båt, fiskar, har stuga eller brygga, allt påverkar vattenmiljön. Vi kan minska belastningen, vi kan plocka skräp på stränderna, säger Anne Udd.
Bekymmersam fjord
Det finns exempel där arbete gett resultat.
– Skälderviken i Ängelholm var en gång rödlistad på grund av övergödning. Det gjordes stora insatser och sakta men säkert blev läget bättre, i dag är viken åter grönlistad.
– Kungsbackafjorden är ett problem, den är grund och har en tröskel ut mot havet. Vattenmiljön är inte bra och fjorden är i dag klassad orange, nästsämst i kvalitetsskalan. Fjorden behöver åtgärder, säger Anne Udd.





Västerhavsveckan
En temavecka för havsmiljö sedan 2008
Sedan 2008 arrangerar Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer, Västerhavsveckan med syftet att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten. Sedan 2018 har arrangemang i Skåne och Halland under Västerhavsveckan arrangerats med stöd av Leader Skåne nordväst med Öresund, Lokalt Ledd Utveckling Halland tillsammans med Region Halland.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.