NYHETER 2022-01-13 KL. 18:00

Sofie vill få hela Halland att blomma

Av Elisabeth Däljemar

I sommar ska hela Halland blomma. I vart fall om Hushållningssällskapet Halland får som det vill. Just nu söker man kontakt med sponsorer som vill vara med och bekosta fröer som länets bönder kan använda för att få länets åkrar att slå ut i blom.

Sofie vill få hela Halland att blomma
Hushållningssällskapets Sofie Pålsson är på sponsorjakt. I sommar vill hon få länets åkerkanter att slå ut i full blom. Foto: Privat

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Projektet, som på nationell nivå heter Hela Sverige Blommar, ska värna den biologiska mångfalden på den svenska landsbygden.
Genom att låta sponsorer bekosta inköp av lämpliga fröer som sedan delas ut till landets bönder vill Hushållningssällskapet skapa blommande fältkanter runt så många som möjligt av våra åkrar.
Blommorna ska utgöra goda livsmiljöer för insekter och fåglar som behövs för pollinering av blommor och fruktbärande träd och buskar.
Hushållningssällskapet Halland lyckades redan i fjol få 19 hektar fältkanter att slå ut i blom, genom att få ett 40-tal lantbrukare att gå med i projektet.
Inför årets sådd av ängsblommor hoppas man få till ännu större uppslutning – av såväl bönder, som sponsorer.
– Vi letar just nu efter företag med koppling till lantbruket som vill sponsra det här projektet med ekonomiska resurser. För pengarna köper vi in fröer som sedan skickas till lantbrukarna som vill vara med. De senare kopplas in när det är dags för sådd, berättar Sofie Pålsson – växtrådgivare vid Hushållningssällskapet Halland.

Ännu är Pålsson inte helt säker på att årets planerade upplaga av Hela Halland blommar ska gå att genomföra.
– Det hänger på sponsorerna, om projektet ska bli av, säger hon.
Medvetenheten om att vi behöver värna den biologiska mångfalden i Sverige är hög bland länets lantbrukare. Att beså åkerkanterna med ängsblommor förbättrar läget, även om det inte helt kan ersätta hela blomsterängar.
– Men sådana ”gröna vägar” som åkerkanterna är fyller ändå en viktig funktion. Många insekter flyger inte så långt, som exempelvis över en hel åker. Men via blommande fältkanter och zoner kan de förflytta sig. Blommorna utgör även goda miljöer för en del fåglar, som lever på insekter. Hela ekosystemet mår bra när åkerkanterna blommar, säger Sofie Pålsson.
De enda aber med ängsblommor som Sofie Pålsson hört talas om, är att vissa ängsväxter riskerar att sprida sig som ogräs i böndernas växtodlingar. Samt att sådden av blommorna innebär en del extrajobb för lantbrukarna, under en redan stressfylld tid på året.
– Men vi har valt en blom-mix av honungsört, bovete och klöver som inte ger så mycket ogräs, avslutar Sofie Pålsson.






TV-klipp och nyheter

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården
2025-05-06 KL. 20:00
Premium

Ladan blev kafé – Stina driver bageri hemma på gården

Tror att den gamla hederliga fikan är på väg tillbaka

I topp: Stor tomt med två hus i Vallda
2025-05-06 KL. 19:00
Premium

I topp: Stor tomt med två hus i Vallda

Gamla fakturor ger Tjolöholm ett underskott på sju miljoner
NYHETER 2025-05-05 KL. 12:50
Premium

Gamla fakturor ger Tjolöholm ett underskott på sju miljoner

Omröstning om Tjolöholm i fullmäktige skjuts fram

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-05 KL. 11:25
Premium

Sporthelgen i korthet

Den makalösa segersviten tog slut i semin:
HANDBOLL 2025-05-05 KL. 10:05
Premium

Den makalösa segersviten tog slut i semin: "Riktigt surt"

Aranäs lämnade finalhelgen med tre medaljer

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-06 KL. 16:00
40 år sedan: Gammal polisstation revs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.