NYHETER 2023-11-16 KL. 11:00

Socknarna i fokus i ny utställning på museet

Av Julia Sandstén Vikberg

Det gamla spinneriet i Lindome, Kungsbackagumman och broderier. Det och mycket annat lyfts fram i den nya utställningen på Nordhallands Hembygdsmuseum där de olika hembygdsgillena har fått fria tyglar.

Socknarna i fokus i ny utställning på museet
Ingun Adolfsson och Berit Hall, från Nordhallands hembygdsförening, har varit med och planerat den nya utställningen. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

I den nya utställningen har de tolv hembygdsgillena i Fjäre Härad själva fått välja vad de vill visa upp från deras egna socknar.

– Den här gången har vi inte gjort så mycket jobb. Nu är det hembygdsföreningarna som har fått jobba. De har fått fria händer att presentera något från sin socken, säger Ingun Adolfsson.

I utställningen lyfter bland annat Lindome hembygdsgille fram den gamla spinnerifabriken och Ölmevalla hembygdsgille visar broderier insamlade av Irene Karlsson, som har dokumenterat och forskat om arbeten i Hallandssöm.

– Broderierna är kopplade till de olika socknarna. Kustsocknarna levde sitt eget liv men Gällinges broderier har sitt mönster och Idala har sitt. Alla broderier i norra Halland har rött garn, säger Berit Hall.

I utställningen får man veta mer om det gamla Spinneriet i Lindome. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Flera gillen har även belysa kända historiska personer från kommunen. Bland annat får man i utställningen veta mer om Elof Lindälv, lärare och hembygdsforskare som var med och grundade Nordhallands hembygdsförening, Georg Pehrsson, skribent, fotograf och filmare som dokumenterat Tölö socken under många år, och Kungsbackagumman, Brita Lena Andersson, som botade sjukdomar och som enligt sägen botade självaste kungen.

Utställningen invigs på lördag, klockan 11.00, och den pågår sedan fram till februari/mars.

På museét kan man lära sig mer om Ölmevalla gamla kyrka. Foto: Julia Sandstén Vikberg
TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.