Det gamla spinneriet i Lindome, Kungsbackagumman och broderier. Det och mycket annat lyfts fram i den nya utställningen på Nordhallands Hembygdsmuseum där de olika hembygdsgillena har fått fria tyglar.
I den nya utställningen har de tolv hembygdsgillena i Fjäre Härad själva fått välja vad de vill visa upp från deras egna socknar.
– Den här gången har vi inte gjort så mycket jobb. Nu är det hembygdsföreningarna som har fått jobba. De har fått fria händer att presentera något från sin socken, säger Ingun Adolfsson.
I utställningen lyfter bland annat Lindome hembygdsgille fram den gamla spinnerifabriken och Ölmevalla hembygdsgille visar broderier insamlade av Irene Karlsson, som har dokumenterat och forskat om arbeten i Hallandssöm.
– Broderierna är kopplade till de olika socknarna. Kustsocknarna levde sitt eget liv men Gällinges broderier har sitt mönster och Idala har sitt. Alla broderier i norra Halland har rött garn, säger Berit Hall.
I utställningen får man veta mer om det gamla Spinneriet i Lindome. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Flera gillen har även belysa kända historiska personer från kommunen. Bland annat får man i utställningen veta mer om Elof Lindälv, lärare och hembygdsforskare som var med och grundade Nordhallands hembygdsförening, Georg Pehrsson, skribent, fotograf och filmare som dokumenterat Tölö socken under många år, och Kungsbackagumman, Brita Lena Andersson, som botade sjukdomar och som enligt sägen botade självaste kungen.
Utställningen invigs på lördag, klockan 11.00, och den pågår sedan fram till februari/mars.
På museét kan man lära sig mer om Ölmevalla gamla kyrka. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.