NYHETER 2023-09-24 KL. 17:45

Sociala media påverkar – unga har dystrare syn på livet

Av Julia Sandstén Vikberg

Ungdomar har en allt dystrare syn på livet och framtiden, enligt den senaste Ungdomsbarometern. Norra Halland har pratat med fyra gymnasieelever som menar att bland annat sociala medier, samhällets krav och att vi befinner oss i oroliga tider påverkar hur de mår.

Sociala media påverkar – unga har dystrare syn på livet
Elliot Almqvist, Isabell Sundberg, Nicole Myremo och Ingela Klint, som går sista året på Drottning Blankas Gymnasieskola, tror att det är tuffare att vara ung i dag. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Årets Ungdomsbarometer visar att det senaste året har varit tufft för de unga. Undersökningen som görs bland unga i Sverige mellan 15 och 24 år har visat på en stadigt nedåtgående trend sedan 2015 och det senaste året har trenden förstärkts ytterligare. 2015 var det exempelvis 67 procent som uppfattade livet som roligt medan det i år enbart är 58 procent. 2015 uppgav också 62 procent av ungdomarna att de var hoppfulla inför framtiden. I år ligger den siffran bara på 51 procent. Ingela Klint, Elliot Almqvist, Nicole Myremo och Isabelle Sundberg, som går sista året på Drottning Blankas Gymnasieskola, verkar inte förvånade över detta. De menar att en orsak kan vara det rådande världsläget.

– Det är krig, inflation och höga elpriser. Det är mycket nu och jag tror att det påverkar en ganska mycket, säger Ingela Klint.

– Det är inte jätteljusa tider vi står inför. Man läser om det i medierna och vi pratar om det i skolan. Allting går bara nedåt. Inflationen ökar och räntorna stiger, säger Isabelle Sundberg.

– Medierna lyfter också bara det negativa som händer, aldrig det positiva. Jag kollade på nyheterna ett tag, för det ska man väl göra, men jag blev bara deprimerad, säger Nicole Myremo.

Att unga har en sämre framtidssyn tror de bland annat beror på att det är svårare i dag att både få ett jobb och en bostad.

– Det känns som att du måste ha hundra års erfarenhet för att få ett jobb, säger Nicole Myremo.

– Det är väldigt dyrt att flytta hemifrån. Man vill inte bo på en madrass i ett rum någonstans men hur ska man ha råd att annars flytta hemifrån när man är student?, säger Ingela Klint.


Oro över pengar

Ungdomsbarometern visar att fler unga har pengaångest och att tre av fyra unga upplever att stigande priser påverkar deras ekonomi. På frågan vad man planerar att göra mer av i höst så är det att spara pengar som står högst upp på agendan, 69 procent uppger att de vill spara pengar. Att träna och att lära sig nya saker står på en andra och tredje plats. Isabelle Sundberg tror att pengar är ett större orosmoln i dag.

– Jag tror att pengar har mycket större påverkan nu än vad det hade i samhället för femtio år sedan. Nu känns det inte riktigt som att man ska utbilda sig för att göra något kul, utan mer som att man ska utbilda sig för att få en hyfsad bra lön. Att man klarar sig ekonomiskt är prioriterat, säger Isabelle Sundberg.

Nicole Myremo menar att man redan i dag har börjat tänka på pensionen.

– Det är sjukt att man ska behöva tänka på pensionen nu. Men det finns pensionärer som är hemlösa, säger hon.


Sociala medier ställer krav

Gymnasieungdomarna menar också att sociala medier har en stor inverkan på hur de mår. De menar att man jämför sig mycket med andra på plattformarna.

– Det känns som att man ställer många krav på sig själv. Man ska ha många följare, många likes och visningar. Man har också en bild av hur man vill se ut och hur man vill vara, och när man inte är så får det en att må sämre, säger Elliot Almqvist.

– Jag tror att sociala medier gör att det är lättare att jämföra sig med andra i dag än vad det var tidigare, säger Ingela Klint.

– Det känns om att ens profil i sociala medier sätter prägel på vem man är som person. Och man kan själv döma andra utifrån hur många följare de har och vad de lägger ut. Att skapa en bra profil i sociala medier har blivit viktigare än att göra det i det verkliga livet, säger Isabelle Sundberg.

Ungdomarna menar att de över lag ställer höga krav på sig själva, vilket enligt Ungdomsbarometern är vanligt. På frågan vad som oroar en inför hösten så är det krav som jag ställer på mig själv som är det största orosmolnet. På en andra plats ligger oro över sitt utseende och på en tredjeplats ligger oro över sin ekonomi. Nicole Myremo menar att de känner krav på sig från flera håll samtidigt.

– Man ska vara trendig, man ska ha kompisar, vara bra i skola och så är det sociala medier. Man ska väldigt mycket. Man hinner aldrig vila, säger hon.



Därför stannar huvudtränaren
ISHOCKEY 2025-04-30 KL. 09:00
Premium

Därför stannar huvudtränaren

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen
NYHETER 2025-04-30 KL. 07:00
Premium

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen

Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-04-30 KL. 20:00
En ny röst på rallycrosshimlen
Premium | NYHETER 2025-04-30 KL. 17:00
Rapsrutan har öppnat igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.