NYHETER 2021-08-17 KL. 18:57

SM i trissjolle avgjordes i Gottskär

Under söndagen avgjordes årets upplaga av SM i trissjolle. I Gottskärs hamn samlades deltagare från hela landet, gamla som unga, rutinerade och nybörjare för att tampas om guldmedaljen.

SM i trissjolle avgjordes i Gottskär
SM i trissjolle avgjordes i ett stundtals soligt Gottskär. Totalt 22 trissjollar tog sig i mål.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



I ett för dagen blåsigt Gottskär hade deltagare från stora delar av Sverige samlats för att göra upp ute på sjön. Variationen bland deltagarna är stor. Både gällande ålder, erfarenhet och utrustning.

Den äldsta trissjollen i tävlingen är byggd 1960 och seglas av en duo som åkt hela vägen från Stockholm för att delta i SM.

– Tävlingen gick så där, det finns mycket duktiga seglare här på västkusten. Men vi är inte här för att vinna utan för att det är förbannat roligt, säger Carl Svedberg.



När vinden är hård är det ingen fördel att segla tävlingens äldsta båt.

– Säga vad man vill om den här fina båten, men den visar sig inte från sin bästa sida i sådant här väder, säger Mikael Jakobsson.

12-åring yngsta deltagaren

Bland årets deltagare är 12-åriga Bertil Röös yngst. Han seglar trissjollen tillsammans med sin pappa Oskar Röös. Och det är Bertil som styr båten. Något som imponerar på ordförande i trissjolleförbundet, Karl-Åke Ragnarsson.

– Han är otrolig, den pojken. Jag tycker det är fantastiskt att det är han som styr båten i varje race.

En annan familjeduo är hemmaseglarna Amanda och Håkan Törnqvist.

– Det är 20 år sedan vi senast seglade tillsammans i en trissjolle. Och det räckte nästan till en pallplats, vi kom fyra i SM och tvåa i fredagens sprinttävling.



Svagt intresse

Håkan Törnqvist, som även är med i styrelsen för SS Kaparen, berättar att trissjollen är en tacksam båt som går att segla långt upp i åldrarna. Men tyvärr har intresset tunnats ut med åren.

– Det är väl lite därför vi arrangerar SM här i år. Vi vill få upp intresset för trissjollen igen.

Han talar, likt många andra deltagare, väldigt varmt om både SM-arrangemanget och trissjollen i sig.

– Man utbyter kunskap med varandra och hjälps åt på alla möjliga sätt. Alla här har olika seglingsbakgrund och så förenas vi i trissjollarna, är det inte lite vackert ändå? säger Håkan Törnqvist med ett skratt.

Känner igen folket

Det roligaste med seglingen är att träffa alla människor, tycker hemmaseglaren Carl Axel Ridderstad som seglar trissjollen Fullisjutton tillsammans med Johan Wåhlström.

– Båten hittar på egna saker och är inte alltid helt pålitlig. Så det är ett rimligt namn på den båten.


Han berättar att han seglat trissjolle så länge han kan minnas och det är i princip samma båtar som tävlar nu som för 40 år sedan.

– Faktum är att jag seglade mot några av dessa båtar redan för 40 år sedan. Och det är i princip samma folk nu som det var så. Det är fantastiskt roligt.

Segrare från Linköping

Henrik Abrahamsson från Linköping och Sebastian Knaack från Mölndal kan titulera sig svenska mästare i trissjolle. Tillsammans bildar de Team Bengt.

– Bengt är Sebastians pappa, han ställer alltid upp och åker med överallt.


De har stiftat bekantskap genom seglingen och vanligtvis tävlar Henrik och Sebastian mot varandra i e-jolle.

Vem vinner då?

– Vi brukar faktiskt vara ganska jämna. Men på VM i Helsingborg kom jag på 14:e plats och Sebastian på plats 32 av 86 tävlande båtar.

 

Läs fler nyheter här

Alfred överlevde kylan i vrakets mast
KULTUR & NÖJE 2025-07-01 KL. 20:45
Premium

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Carl-Magnus Stolt berättar den dramatiska historien om Maconas förlisning

Åsasonen byter klubb i Tyskland
FOTBOLL 2025-07-01 KL. 13:26
Premium

Åsasonen byter klubb i Tyskland

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.