88 procent av de antagna eleverna till gymnasiet i Göteborgsregionen har fått programmet de valt.
Årets antagning till gymnasieskolorna i Göteborgsregionen, där Kungsbacka ingår, fastställdes under tisdagen. 11 560 elever har antagits vid såväl kommunala som fristående gymnasieskolor i regionen, varav 70 procent till sina förstahandsskola.
– Vi ser ett ökat intresse med fler sökande och antagna till yrkesprogram, något som gläder oss, eftersom vi vet att yrkesprogrammen brukar leda till jobb och en bra start på arbetslivet, säger Renée Bengtsson (S), ordförande i Göteborgsregionens antagningsnämnd, i ett pressmeddelande.
Samarbetet mellan skolorna i Göteborgsregionen innebär att niondeklassare kan söka till 24 kommunala och 45 fristående gymnasieskolor. 70 procent av eleverna har fått sitt förstahandsval sett till såväl program som skola. När det gäller utbildning har 88 procent av eleverna fått den önskade utbildningen. Samhällsvetenskapsprogrammet och ekonomiprogrammet har flest antagna och är de program som ökar mest i jämförelse med föregående antagningsår. På det estetiska programmet och teknikprogrammet minskar istället antalet elever.
Av yrkesprogrammen har försäljnings- och serviceprogrammet flest antagna följt av el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet.
Försäljnings- och serviceprogrammet, hotell- och turismprogrammet och naturbruksprogrammet är de som ökar mest.
GR sköter antagningen till samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Göteborgsregionen. På nationella program erbjuds 12 481 platser, varav 7 002 på kommunala skolor och 5 479 på fristående skolor.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.