NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Av Christina Wagner

Kapareskolans samarbete med församlingen i Onsala är mångårigt och enligt rektorer och förvaltning helt i enlighet med skolans uppdrag.

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
Onsala kyrka. Foto: Arkivbild

TV-klipp och nyheter

De olika delarna i samarbetet med kyrkan besvaras i förvaltningens utredning, där man intervjuat skolans rektorer och undersökt vad som förväntas juridiskt.
– Det är inte olagligt att samarbeta med civilsamhället. Men om man samarbetar i skola med religiöst samfund så får man tänka till lite extra. Utbildning ska vara saklig, föräldrar ska kunna vara trygga med att barn inte blir ensidigt påverkade i trosgrund i skolan och man får titta på vad samverkan innebär, säger Frida Byrsten, verksamhetschef för Myndighet och stöd på skolförvaltningen i Kungsbacka.
I Kapareskolans fall finns en lång och regelbunden dialog med kyrkan om skolans arbete.
– Kyrkan är medveten om skolans ramar, församlingspedagogen som har ansvaret har själv jobbat inom skolan. Också samarbetsövningarna de arbetat med utgår från skolans värdegrund, det är inte ett religiöst samfunds värdegrund, säger Frida Byrsten, som också gör bedömningen att skolan haft ett rent syfte med att bemanna uppehållsrum som en del av rastverksamheten.

Läs mer: Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Små förändringar
Rektorerna på skolan har sedan frågeställningen kom upp tagit bort julevangeliet som del av julfirandet i kyrkan. De låter präst informera om konfirmationsläger utanför lektionstid.
– Det har inte på något sätt förekommit inslag som strider mot Skollagen. Kapareskolan har av tradition haft ett långt samarbete sedan skolan byggdes. Skolan ska ha ett gott samarbete med närsamhället och kyrkan är en stor del av det. Att formalisera samarbetet och det som ska ingå kommer ge en tydlighet kring vad det innebär, säger Carl-Daniel Cregård, en av de tre rektorerna på skolan som fått i uppdrag av förvaltningen att ta fram skriftligt underlag för samarbetet.
Hade ni agerat annorlunda om det varit något annat trossamfund?
– Det är jätteviktigt att se på stycket i läroplanen om ”inblick i närsamhället”. Om det hade varit i närsamhället hade det varit en ganska naturlig del att ta in det också, säger skolan andra rektor Ylla Hinsch.
– Nej, det tror jag inte. Det vi har gjort är att tittat på hur ser själva samarbetet ser ut. Om det varit ett annat samfund hade vi tittat på det på samma sätt, säger Frida Byrsten.

Är bedömningsfråga
Vare sig Frida Byrsten eller skolchef Maria Andersson känner till historiken med Toråsskolan i Vallda, som 2017 anmäldes till Skolinspektionen då en präst höll i undervisningen vid jul och påsk. Enligt Maria Andersson är det inte aktuellt att se över om alla skolor i kommunen följer Skollagens riktlinjer.
– Nej, något sådant uppdrag har vi inte i dagsläget. Det kan ju hända att vi får det, men den här typen av klagomål gäller den enskilda enheten. Den här frågan och många andra är bedömningsfrågor, det finns inget svart eller vitt. Det ska bli intressant att se vad Skolinspektionen gör för bedömning, säger hon.


TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.