NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Av Christina Wagner

Kapareskolan i Onsala har personal från kyrkan i skolan och prästen har tills nyligen fått informera om konfirmationsläger på skoltid.

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
Henrik Dahlquist vill undersöka om Kapareskolans samarbete med Svenska kyrkan är förenligt med skolans uppdrag. Foto: Montage

Det täta samarbetet med kyrkan ifrågasattes av Henrik Dahlquist i oktober, som nu alltså fått ett utförligt svar från förvaltningen.
I den 14 sidor långa utredningen går det att läsa om hur kyrkan sedan flera år har personal som vistas i ett uppehållsrum på skolan under skoltid. Fram tills nyligen har en präst fått informera om konfirmationsläger på lektionstid, numera sker det i skolan efter lektionernas slut. Julavslutningen firas av skolan i kyrkan där prästen också pratat om julevangeliet, men den detaljen är borttagen sedan i julas.

På lektionstid
Henrik Dahlquist är sedan två år lärare på Kapareskolan. Han reagerade när en präst med kollegor knackade på mitt under en av hans lektioner.
– Jag släppte inte in dem, det blev de ledsna för. Rektorn hade glömt att informera om att de gick omkring på skattefinansierad lektionstid och gjorde reklam för konfirmationsläger.
Svenska kyrkans personal i uppehållsrum, att julfirandet inte inkluderar alla samt att kyrkan också har hand om skolans värdegrundarbete blev också bidragande till att ta reda på om samarbetet var förenligt med skolans uppdrag.
– Jag kan inte riktigt se hur skolan kan delegera värdegrundsarbetet till ett religiöst samfund. Det förekommer ingen religon på övningarna, men likafullt signalerar man att de religiösa som jobbar med det har en bra värdegrund. Jag håller inte med, jag tycker skolans är bättre.

Borde inte få fortsätta
Avsikten är att anmäla till Skolinspektionen, men först måste huvudmannen, det vill säga Kungsbacka kommun, få säga sitt. Att Kapareskolan får fortsätta samarbetet är orimligt, tycker Henrik Dahlquist.
– Det är absurt för mig. Jag hoppas att skolinspektionen går på min linje, annars får man ändra skollagen. Och jag hoppas föräldrar får reda på det här, säger han och fortsätter:
– Vad kyrkan, juristerna, och skolans verksamhetschef än säger så är det uppenbart att kyrkan är härinne för att värva ungdomar till sin verksamhet. Jag vet att många håller med mig, några tycker inte att det är så farligt. Men principiellt, tänker man lite extra på det, hade det varit Koranen så hade man kanske reagerat annorlunda.

Läs mer: Skolan försvarar samarbetet med kyrkanSENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Adaam och Lova till årets School’s out
NYHETER 2022-05-27 KL. 19:00

Adaam och Lova till årets School’s out

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Husägare överklagar beslut om badstörning
NYHETER 2022-05-27 KL. 13:30

Husägare överklagar beslut om badstörning

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland
DEBATT 2022-05-27 KL. 11:00

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.