NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Av Christina Wagner

Kapareskolan i Onsala har personal från kyrkan i skolan och prästen har tills nyligen fått informera om konfirmationsläger på skoltid.

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
Henrik Dahlquist vill undersöka om Kapareskolans samarbete med Svenska kyrkan är förenligt med skolans uppdrag. Foto: Montage

Det täta samarbetet med kyrkan ifrågasattes av Henrik Dahlquist i oktober, som nu alltså fått ett utförligt svar från förvaltningen.
I den 14 sidor långa utredningen går det att läsa om hur kyrkan sedan flera år har personal som vistas i ett uppehållsrum på skolan under skoltid. Fram tills nyligen har en präst fått informera om konfirmationsläger på lektionstid, numera sker det i skolan efter lektionernas slut. Julavslutningen firas av skolan i kyrkan där prästen också pratat om julevangeliet, men den detaljen är borttagen sedan i julas.

På lektionstid
Henrik Dahlquist är sedan två år lärare på Kapareskolan. Han reagerade när en präst med kollegor knackade på mitt under en av hans lektioner.
– Jag släppte inte in dem, det blev de ledsna för. Rektorn hade glömt att informera om att de gick omkring på skattefinansierad lektionstid och gjorde reklam för konfirmationsläger.
Svenska kyrkans personal i uppehållsrum, att julfirandet inte inkluderar alla samt att kyrkan också har hand om skolans värdegrundarbete blev också bidragande till att ta reda på om samarbetet var förenligt med skolans uppdrag.
– Jag kan inte riktigt se hur skolan kan delegera värdegrundsarbetet till ett religiöst samfund. Det förekommer ingen religon på övningarna, men likafullt signalerar man att de religiösa som jobbar med det har en bra värdegrund. Jag håller inte med, jag tycker skolans är bättre.

Borde inte få fortsätta
Avsikten är att anmäla till Skolinspektionen, men först måste huvudmannen, det vill säga Kungsbacka kommun, få säga sitt. Att Kapareskolan får fortsätta samarbetet är orimligt, tycker Henrik Dahlquist.
– Det är absurt för mig. Jag hoppas att skolinspektionen går på min linje, annars får man ändra skollagen. Och jag hoppas föräldrar får reda på det här, säger han och fortsätter:
– Vad kyrkan, juristerna, och skolans verksamhetschef än säger så är det uppenbart att kyrkan är härinne för att värva ungdomar till sin verksamhet. Jag vet att många håller med mig, några tycker inte att det är så farligt. Men principiellt, tänker man lite extra på det, hade det varit Koranen så hade man kanske reagerat annorlunda.

Läs mer: Skolan försvarar samarbetet med kyrkanSENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter