NYHETER 2022-11-01 KL. 08:31

Skärper kraven på a-traktorer

Av Christina Wagner

Transportstyrelsen presenterade på tisdagsmorgonen sitt förslag för att skärpa säkerheten för a-traktorer.

Skärper kraven på a-traktorer
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Transportstyrelsen har sett över trafiksäkerheten i sin utredning där flera skärpningar föreslås. Bland annat ska manipulering av hastigheten förhindras, men däremot ska inte hastigheten höjas utan fortsätta vara 30 km i timmen.
– Att höja till 45 kilometer i timmen har aldrig varit aktuellt eftersom alla traktorer med konstruktiv hastighet över 40 kilometer i timmen kräver B-körkort och därmed skulle det bli 18-årsgräns för att kunna köra A-traktor. Däremot har vi analyserat möjligheten att höja till 40 kilometer i timmen, men bedömer att det inte bör göras i detta läge när antalet olyckor ökat så kraftigt, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.
Istället vill Transportstyrelsen höja säkerheten genom krav på bilbälte, en person per säte, vinterdäck, tydligare skyltning och utbildning. Prövotid för mopedkörkort, där a-traktor ingår, föreslås vara två år och i utbildningen ska mer fokus på risker ingå.
– Om fler använder bälte, följer gällande hastighetsgräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska. Förslagen vi lämnar ska ses utifrån ett helhetsperspektiv där de tillsammans bidrar till att åstadkomma förbättringar för både A-traktorförare och övriga trafikanter, säger Josefin Hallenberg.
I dag finns över 50 000 registrerade a-traktorer, en fördubbling av antalet på bara två och ett halvt års tid. Parallellt har olyckorna blivit fler, under 2021 skedde 368 olyckor med personskador där a-traktorer var inblandade.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.