NYHETER 2023-03-10 KL. 07:45

Så ska unga hållas borta från brott

Av Julia Sandstén Vikberg

Unga är överrepresenterade i brottsstatistiken. Majoriteten överger brottsligheten vid 20-årsåldern, men vissa fortsätter begå brott. Därför satsar Kungsbacka mycket på preventiva insatser enligt Simon Wallengren som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen.

Så ska unga hållas borta från brott
"Om unga inte får stöd och hjälp finns det risk för att de fortsätter begå brott", säger Simon Wallengren, som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen. Foto: iStock

Läs också:
Så många unga begår brott i Kungsbacka.

Att runt 400 personer under 18 år i Kungsbacka som anmäls för brott varje år förvånar inte Simon Wallengren. Enligt honom är unga nationellt sett överrepresenterade i brottsstatistiken. Han menar att en orsak är att ungas hjärnor inte har färdigutvecklats än.
– I tonåren blir man mer autonom och självständig och får röra sig fritt, samtidigt som man inte alltid har mognaden att handla på ett förnuftigt sätt och fatta rätt beslut i sitt liv. Men efter 20-årsåldern sjunker kriminaliteten. Då har man mognat och man har hittat sig själv. De flesta ungdomskriminella kommer att leva helt normala liv med goda förutsättningar och ta igen den eventuella problematik som de skapade i sin ungdom, säger Simon Wallengren.

Men det finns också en risk för att unga inte tar sig ur brottsligheten.
– Om unga inte får stöd och hjälp finns det risk för att de fortsätter begå brott. Därför är det viktigt att fånga upp dem när de är unga. Polisutredningar kan vara ganska ineffektiva, dels är personer under 15 år inte straffmyndiga sedan är det långa åtalsprocesser, vilket gör att unga kan ha svårt att ta till sig samhällets varningssignaler och ändra sitt beteende. Därför bör man jobba preventivt och stoppa unga innan de hamnar i kriminalitet, säger Simon Wallengren.


Simon Wallengren, som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen. Foto: Privat


Har stoppmöten med vårdnadshavare
Kommunen arbetar förebyggande på flera olika sätt. Bland annat genom att erbjuda fritidsverksamheter för ungdomar och jobba med att skapa trygga miljöer där unga befinner sig. Kommunen införde vid årsskiftet även två nya arbetssätt för att fånga upp unga som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet.
– Det ena är att vi jobbar med operativa lägesbilder. Olika aktörer träffas och möts i olika frågor för att få en snabb bild av brottsligheten, vad vi har för problem och vilka personer som är i riskzonen. Det andra arbetssättet är något som heter stoppmöten. Det handlar om att vi efter att vi fått en extern eller intern anmälan om att en person är i riskzonen går igenom det och ser om vi ska boka in ett stoppmöte. Det är ett möte med vårdnadshavarna där vi diskuterar hur vi kan hjälpa den här ungdomen som riskerar att hamna snett, säger Simon Wallengren.

Kommunen hade redan i somras ett sådant stoppmöte med ett gäng ungdomar som var i riskzonen för att hamna i kriminalitet och där lyckades man vända den negativa spiralen. Enligt Simon Wallengren såg man en risk för att de här ungdomarna kunde dras in i gängkriminalitet.
– Vi såg att det fanns risk för att de ungdomarna kunde användas till den typen av brottslighet men vi lyckades stoppa det. Just nu ser vi inte att vi har en utbredd gängkriminalitet i kommunen. Däremot är vi vakna för att gängkriminalitet inte ska få fäste i kommunen. Det är något som vi har på agendan så att vi så snabbt som möjligt ska kunna hindra det om hotet existerar, säger Simon Wallengren.

Har ansvar
Han menar att hela samhället har ett ansvar för att motverka att unga hamnar i brottslighet, och föräldrarna har en viktig roll.
– Prata med ditt barn om du misstänker att barnet är i en social situation där kompisar dricker alkohol eller använder andra preparat, begår våldsbrott eller stjäl saker. Att prata om sådana saker är jätteviktigt. Något som enligt forskning har positiva effekter är att barnet sysslar med fritidsaktiviteter där det också finns vuxna närvarande och där det finns struktur, säger Simon Wallengren.
SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.