NYHETER 2023-03-10 KL. 07:45

Så ska unga hållas borta från brott

Av Julia Sandstén Vikberg

Unga är överrepresenterade i brottsstatistiken. Majoriteten överger brottsligheten vid 20-årsåldern, men vissa fortsätter begå brott. Därför satsar Kungsbacka mycket på preventiva insatser enligt Simon Wallengren som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen.

Så ska unga hållas borta från brott
"Om unga inte får stöd och hjälp finns det risk för att de fortsätter begå brott", säger Simon Wallengren, som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen. Foto: iStock

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Läs också:
Så många unga begår brott i Kungsbacka.

Att runt 400 personer under 18 år i Kungsbacka som anmäls för brott varje år förvånar inte Simon Wallengren. Enligt honom är unga nationellt sett överrepresenterade i brottsstatistiken. Han menar att en orsak är att ungas hjärnor inte har färdigutvecklats än.
– I tonåren blir man mer autonom och självständig och får röra sig fritt, samtidigt som man inte alltid har mognaden att handla på ett förnuftigt sätt och fatta rätt beslut i sitt liv. Men efter 20-årsåldern sjunker kriminaliteten. Då har man mognat och man har hittat sig själv. De flesta ungdomskriminella kommer att leva helt normala liv med goda förutsättningar och ta igen den eventuella problematik som de skapade i sin ungdom, säger Simon Wallengren.

Men det finns också en risk för att unga inte tar sig ur brottsligheten.
– Om unga inte får stöd och hjälp finns det risk för att de fortsätter begå brott. Därför är det viktigt att fånga upp dem när de är unga. Polisutredningar kan vara ganska ineffektiva, dels är personer under 15 år inte straffmyndiga sedan är det långa åtalsprocesser, vilket gör att unga kan ha svårt att ta till sig samhällets varningssignaler och ändra sitt beteende. Därför bör man jobba preventivt och stoppa unga innan de hamnar i kriminalitet, säger Simon Wallengren.


Simon Wallengren, som arbetar med brottsförebyggande arbete i kommunen. Foto: Privat


Har stoppmöten med vårdnadshavare
Kommunen arbetar förebyggande på flera olika sätt. Bland annat genom att erbjuda fritidsverksamheter för ungdomar och jobba med att skapa trygga miljöer där unga befinner sig. Kommunen införde vid årsskiftet även två nya arbetssätt för att fånga upp unga som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet.
– Det ena är att vi jobbar med operativa lägesbilder. Olika aktörer träffas och möts i olika frågor för att få en snabb bild av brottsligheten, vad vi har för problem och vilka personer som är i riskzonen. Det andra arbetssättet är något som heter stoppmöten. Det handlar om att vi efter att vi fått en extern eller intern anmälan om att en person är i riskzonen går igenom det och ser om vi ska boka in ett stoppmöte. Det är ett möte med vårdnadshavarna där vi diskuterar hur vi kan hjälpa den här ungdomen som riskerar att hamna snett, säger Simon Wallengren.

Kommunen hade redan i somras ett sådant stoppmöte med ett gäng ungdomar som var i riskzonen för att hamna i kriminalitet och där lyckades man vända den negativa spiralen. Enligt Simon Wallengren såg man en risk för att de här ungdomarna kunde dras in i gängkriminalitet.
– Vi såg att det fanns risk för att de ungdomarna kunde användas till den typen av brottslighet men vi lyckades stoppa det. Just nu ser vi inte att vi har en utbredd gängkriminalitet i kommunen. Däremot är vi vakna för att gängkriminalitet inte ska få fäste i kommunen. Det är något som vi har på agendan så att vi så snabbt som möjligt ska kunna hindra det om hotet existerar, säger Simon Wallengren.

Har ansvar
Han menar att hela samhället har ett ansvar för att motverka att unga hamnar i brottslighet, och föräldrarna har en viktig roll.
– Prata med ditt barn om du misstänker att barnet är i en social situation där kompisar dricker alkohol eller använder andra preparat, begår våldsbrott eller stjäl saker. Att prata om sådana saker är jätteviktigt. Något som enligt forskning har positiva effekter är att barnet sysslar med fritidsaktiviteter där det också finns vuxna närvarande och där det finns struktur, säger Simon Wallengren.



Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.