Så förbereder du trädgården inför vintern
September är den bästa planteringsmånaden. Men hur ser man till att växterna överlever den kommande vintern på bästa sätt? Therese Björkbacke, trädgårdsmästare på Millesons Handelsträdgård, tipsar om hur man förbereder trädgården inför den kyliga årstiden.
Therese Björkbacke, trädgårdsmästare på Millesons Handelsträdgård, tycker att man ska tänka på hela året när man planerar trädgården, och inte bara plantera sådant som prunkar under sommaren.
Att hösten är kommen syns i handelsträdgården i Onsala. Många blad som tidigare var gröna lyser nu i gult, oranget och rött. Therese Björkbacke visar runt bland växtligheten och berättar hur deras utseende ändras i takt med att årstiderna växlar.
– En bukettapel har först rosa knoppar som sedan blir till vita blommor. Till hösten blir bladen orangea, säger hon och pekar på en trädkrona med gulnande blad.
Det är september – den perfekta tiden för att plantera nytt, menar Therese Björkbacke.
– September brukar kallas planteringsmånaden. Det är svalare och fuktigt i marken. Växterna behöver inte kämpa mot sol och vind som under högsommaren, utan kan växa till sig i marken och komma upp fina till våren, säger hon.
När man planterar nytt kan det vara bra att tänka på just det här med att årstiderna växlar och att olika växter prunkar under olika tider på året, tipsar Therese Björkbacke.
– Tänk på hela året när du planerar trädgården och ha inte bara blommor som prunkar i juli-augusti och sedan vissnar. Man kan exempelvis ha vårlökar som kommer under våren, blommor som prunkar under sommaren och vintergrönt som ger grönska under vintern, säger hon.
Förbered inför vintern
Under hösten är det också hög tid för att förbereda trädgården inför den kommande vintern. De flesta växter överlever utomhus, trots frost och kyla. Många går in i någon slags vintervila och vaknar upp igen när det blir varmare. Till och med om Kungsbacka, mot förmodan, skulle bli täckt av ett tjockt snötäcke skulle de överleva.
– Snön blir ett skydd för växterna och när snön smälter ger det vatten till växterna, säger Therese Björkbacke.
Enligt henne bör man dock flytta vissa växter inomhus till vintern.
– Medelhavsväxter, som olivträd och citronträd, ska tas in under vintern. Om man har haft inomhusväxter utomhus ska också de tas in, säger Therese Björkbacke.
Inomhusväxterna kan man bara ställa tillbaka på fönsterbrädan, medan medelhavsväxterna behöver särskild omsorg.
– Man får gärna göra det svalt för medelhavsväxterna, runt 10 grader. Man kan ställa växterna i ett skjul, uterum, garage eller förråd där det är svalare. Det är bra att duscha av dem, vi har så torr luft inomhus. Man kan också ha en skål med vatten under växten, säger Therese Björkbacke.
"Växter är som människor"
Men de flesta växter kan man alltså lämna kvar utomhus. De kan dock behöva en lite skötsel innan vintern kommer.
– Växter är som människor, de behöver näring och vatten. Gödsla och jordförbättra. Under hösten ska man använda höstgödsel – gödsel med mindre kväve. Man kan också kratta in löv under buskar så att de förmultnar lättare. Inför vintern ska man inte klippa gräset det allra kortaste utan ställ in gräsklipparen på medelhögt, säger Therese Björkbacke.
e. Under hösten kan det också vara bra att se över hur växterna i trädgården har frodats.
– Kolla vad som har fungerat bra och inte. Har något växt dåligt kanske du ska flytta på växten och plantera om den någon annanstans, säger Therese Björkbacke.