NYHETER 2022-01-14 KL. 06:40

Så blev covid-smittan första skolveckan

Av Julia Sandsten Vikberg

I veckan drog vårterminen igång och redan har flera skolor behövt skicka hem eleverna igen. Två grundskolor har stängt hela årskurser efter konstaterad smitta och ett program på gymnasiesärskolan har stängt på grund av personalbrist. Totalt har 118 covid-fall rapporterats på kommunens skolor sedan i måndags.

Så blev covid-smittan första skolveckan

På Särö skola stängdes hela lågstadiet i måndags efter att det hade varit flera covid-fall bland elever och personal under jullovet och i veckan. Inledningsvis skulle eleverna vara hemma till onsdagen, men senare förlängdes stängningen till veckan ut. På Presseskolan fick årskurs 4 och 6 stänga torsdag till måndag på grund av smitta.
– Den här veckan har jag hittills rapporter om att en personal och tolv elever har smittats på Presseskolan. Eleverna är hänvisade till fjärrundervisning, säger Maria Andersson, chef för förvaltningen för Förskola och Grundskola.
Totalt har 43 elever och 38 medarbetare konstaterats smittade av covid-19 på kommunens grundskolor i veckan. Smittan har varit utspridd men det är alltså på två skolor som man valt att skicka hem elever.
– Huruvida vi stänger skolor på grund av smittspridning är en fråga för smittskyddsläkaren. Jag vill inte uttala mig om deras strategier men de räknar bland annat på hur många fall det har varit, inkubationstiden och hur många som är hemma och väntar på svar, säger Maria Andersson.

Covid-fall på gymnasieskolor

På gymnasieskolorna har 37 covid-19-fall konstaterats i veckan, åtta medarbetare och 29 elever.
– Tänk då på att det är omkring 30 elever av de 3000 elever som vi har på gymnasieskolorna. Det är fler fall än vi hade under hösten, då hade vi bara något fall per vecka, men det är fortfarande väldigt lite, säger Cynthia Runefjärd, chef för förvaltningen för Gymnasium och Arbetsmarknad.
Gymnasiesärskolans individuella program behövdes stänga onsdag till fredag på grund av sjukfrånvaro.
– Den sjukfrånvaron beror inte i huvudsak på covid, utan även på säsongsinfluensa och vab. Huvuddelen av eleverna är på plats på fritids, säger Cynthia Runefjärd.

Familjedaghem stängda

På kommunens förskolor har det också varit en del covid-19. Två barn och 19 medarbetare har konstaterats smittade sedan i måndags. I Åsa håller tre familjedaghem stängt onsdag till fredag på grund av att personal sjukanmält sig efter att ha fått corona. Klinnekärrs förskola i Åsa har begränsade öppettider i veckan då det är brist på personal, men det finns inga inrapporterade covid-fall på skolan.




Läs mer: Hela lågstadiet hemma efter smittspridning




SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-