Rosade för god vård: ”Tiden är viktig”
I mars fick personalen på urologimottagningen vid Kungsbacka sjukhus en ros i Norra Halland. Rosförfattaren berömmer sjukhuspersonalen för deras varma bemötande.
God stämning i kollegiet och att ge varje patient den tid den behöver är två av nycklarna till nöjda patienter, tror personalen själva.
En del av gänget som arbetar på sjukhusets urologimottagning.
På urologimottagningen jobbar tre sjuksköterskor, två läkare, två sekreterare och en handfull undersköterskor som roterar mellan olika avdelningar. Norra Halland möter sex av de anställda utanför sjukhusets huvudentré en solig majeftermiddag. Det är ett glatt gäng, smickrade över rosen trots att det inte är helt ovanligt att en fint formulerad rosinsändare nålas upp på den gemensamma anslagstavlan.
– Vi har fått ett par rosor tidigare i år. Det är kul att man blir uppskattad för det man gör, att folk tar sig tid att skriva in till tidningen, säger sjuksköterskan Camilla Nyberg.
Till urologimottagningen kommer patienter i olika åldrar som har problem med urinvägarna. Många av de återkommande besökarna har cancerdiagnoser, prostatacancer är ju Sveriges vanligaste cancerform. Men allt på avdelningen rör inte cancer.
– Urologi är mer komplext än många tror, säger Christer Edlund, läkare.
Tar sig tid att lyssna
Stressnivån på urologimottagningen varierar väldigt. Lugna och jäktiga dagar avlöser varandra. Oavsett arbetsbelastningen för dagen försöker personalen alltid se till att ge patienterna tid; i dubbel bemärkelse.
– Vi brukar få höra att det är positivt att vi är lättillgängliga. Vi svarar i telefon och är bra på att återkoppla, och man får tid snabbt, säger Camilla Nyberg.
– Jag tror att det är viktigt att man tar sig tid för patienterna, och att man lyssnar på dem, säger Christer Edlund.
Han fortsätter med en liknelse som många säkert kan relatera till:
– Besöket kan jämföras med när du går till frissan. Det går inte att stressa igenom en blekning eller slingning eller vad du nu gör. Samma sak är det hos oss. Det är patientens stund, det får ta den tid det tar. Vissa har väntat länge, vissa är livrädda för cancer eller annat. Man behandlar dem som man vill att ens anhöriga eller en själv skulle behandlas.
Uttryck för tacksamhet
Trots att de möter många svårt sjuka personer i sin vardag upplever de att stämningen på arbetsplatsen ofta är glad och trevlig. Det gäller både kollegorna emellan och i kontakten med patienterna. Tacksamhet är en vanligt förekommande känsla bland de som behandlas.
– Cancerpatienter är ofta väldigt tacksamma, de frågar ibland ”hur mår du?” när man kommer in i rummet, säger Christer Edlund.
– Jag tror att patienterna uppskattar att det är god stämning, att personalen trivs och mår bra på jobbet. Det genomsyrar bemötandet också, säger undersköterskan Annika Cederholm och får medhåll från sina kollegor.