NYHETER 2023-09-30 KL. 15:00

Rekordstort sug efter barnkläder på marknaden

Av Magnus Vasell

Intresset för begagnade barnkläder och leksaker är rekordstort. Minst 800 personer beräknas besöka marknaden i Tölö i helgen.
– Jag tror att trycket dels beror på ekonomiskt strama tider, dels på att allt fler får upp ögonen för hållbarhet och återanvändning, säger marknadsgeneralen Anna Engström.

Rekordstort sug efter barnkläder på marknaden
Ida Västerdal från Kungsbacka fyndade gosedjur och böcker. Foto: Magnus Vasell

TV-klipp och nyheter

Barnmarknaden i Kungsbacka är en ideell förening som två gånger om arrangerar försäljning på Tölögården.

– Vi har hållit på i 20 år och har aldrig tidigare märkt ett så stort tryck som vi ser nu. Biljetterna gick åt i samma stund som de släpptes och kort efter hade vi 1 600 personer som stod i kö, säger Anna Engström som ansvarar för samordningen av försäljningen.

Knökfullt

Parkeringsplatsen utanför Tölögården var på lördagen knökfull och i jakten på plagg och prylar rådde trängsel inne i lokalen och ute i det blåsiga solskenet.

– Jag tror att det stora intresset handlar om flera saker. Dels är det ekonomiskt tuffa tider, man har inte råd att köpa nytt hela tiden. Dels tror jag att det handlar om ett miljötänk. Allt fler får upp ögonen för hållbarhet och återanvändning. Inte minst när det gäller barnkläder, alla vet hur snabbt ungarna växer, säger Anna Engström.

Bra för miljön

Lördagens marknad hade inriktning mot de mindre barnen medan söndagens marknad riktar sig mot de lite äldre.

– Det här är ett jättebra forum. Man kan inte köpa nytt i samma takt som barnen växer ur kläderna så just att kunna använda plaggen igen tycker jag är jättebra, inte minst med tanke på miljön, säger Louise Lindkvist från Lindome som passade på att fynda.-

Bland leksaker, böcker och gosedjur stod Ida Västerdal från Kungsbacka och botaniserade med famnen full.

– Här finns så mycket, jag önskar att marknaden höll på en vecka i stället... Att saker och kläder kan cirkulera tilltalar mig, det är dessutom roligt att kunna överraska barnen med något nytt, utan att det för den delen måste köpas som nytt. De blir glada ändå, säger hon.

Skänker till behövande

Föreningen tar 15 procent i provision av det som säljs, pengar som täcker omkostnader – men som framför allt går till olika välgörande ändamål, i det här fallet Barncancerfonden.

– Vi samlas också in kläder och prylar som skänks till olika organisationer som i sin tur levererar dem dit de kan göra nytta och skapa glädje, säger Anna Engström.TV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.