Intresset för begagnade barnkläder och leksaker är rekordstort. Minst 800 personer beräknas besöka marknaden i Tölö i helgen.
– Jag tror att trycket dels beror på ekonomiskt strama tider, dels på att allt fler får upp ögonen för hållbarhet och återanvändning, säger marknadsgeneralen Anna Engström.
Barnmarknaden i Kungsbacka är en ideell förening som två gånger om arrangerar försäljning på Tölögården.
– Vi har hållit på i 20 år och har aldrig tidigare märkt ett så stort tryck som vi ser nu. Biljetterna gick åt i samma stund som de släpptes och kort efter hade vi 1 600 personer som stod i kö, säger Anna Engström som ansvarar för samordningen av försäljningen.
Knökfullt
Parkeringsplatsen utanför Tölögården var på lördagen knökfull och i jakten på plagg och prylar rådde trängsel inne i lokalen och ute i det blåsiga solskenet.
– Jag tror att det stora intresset handlar om flera saker. Dels är det ekonomiskt tuffa tider, man har inte råd att köpa nytt hela tiden. Dels tror jag att det handlar om ett miljötänk. Allt fler får upp ögonen för hållbarhet och återanvändning. Inte minst när det gäller barnkläder, alla vet hur snabbt ungarna växer, säger Anna Engström.
Bra för miljön
Lördagens marknad hade inriktning mot de mindre barnen medan söndagens marknad riktar sig mot de lite äldre.
– Det här är ett jättebra forum. Man kan inte köpa nytt i samma takt som barnen växer ur kläderna så just att kunna använda plaggen igen tycker jag är jättebra, inte minst med tanke på miljön, säger Louise Lindkvist från Lindome som passade på att fynda.-
Bland leksaker, böcker och gosedjur stod Ida Västerdal från Kungsbacka och botaniserade med famnen full.
– Här finns så mycket, jag önskar att marknaden höll på en vecka i stället... Att saker och kläder kan cirkulera tilltalar mig, det är dessutom roligt att kunna överraska barnen med något nytt, utan att det för den delen måste köpas som nytt. De blir glada ändå, säger hon.
Skänker till behövande
Föreningen tar 15 procent i provision av det som säljs, pengar som täcker omkostnader – men som framför allt går till olika välgörande ändamål, i det här fallet Barncancerfonden.
– Vi samlas också in kläder och prylar som skänks till olika organisationer som i sin tur levererar dem dit de kan göra nytta och skapa glädje, säger Anna Engström.
Christofer Rahm kan ta sig in på DP-touren
Placeras på säkerhetsklassade SiS-hem
Gallret nerdraget över den drabbade butiken på Kungsmässan
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.