Fler ungdomar på landsbygden ska inspireras till att stärka sitt entreprenörskap, det är projektet Unga landsbyggares mål. Maria Wångsell hoppas på att fler unga kommer ansöka om projektstöd för deras idéer - och på så vis skapa en mer positiv bild av livet på landet.
Unga mellan 13 och 30 år kan söka ekonomiskt stöd för sina entreprenöriella idéer, som även ska bidra till utvecklingen av Hallands landsbygd. Unga landsbyggare är ett projekt som drivs av den ideella föreningen Lokalt ledd utveckling Halland, LLUH.
Syftet med projektet är att främja företagsamhet och engagemang på landsbygden i Halland, med särskilt fokus på unga. Det ska även bidra till en mer positiv bild av bygden.
– Vi tycker det är viktigt att ungdomar vet att det finns något att göra. Inte bara i stan, utan även ute på landsbygden, säger Maria Wångsell, projektledare för Unga landsbyggare.
I Kungsbacka söks det få bidrag för landsbygdsprojekt i allmänhet jämfört med de andra kommunerna i länet. Därför vill LLUH att ungdomar från Kungsbacka söker stöd för sina idéer. Bidragen som riktar sig mot unga går igenom en enklare process av ansökningarna än vanliga projekt.
Unga landsbyggare har för tillfället beviljat fem projekt, därav alla har genomförts. Bland annat en filmutbildning, ett sommarevent på ett café och en EPA-träff.
– Vi har även ett par ungdomar från Varberg som har fått stöd för att odla sina egna KRAV-certifierade dahliaknölar. Projektet är nu genomfört och de har börjat sälja dahlior på gården utanför Varberg där allt började. I framtiden vill de starta ett företag och bygga en webb-shop, säger Maria Wångsell.
Det finns två olika stöd man kan söka. Ett för föreningar eller privatpersoner, och ett annat särskilt för företag. Det viktigaste gällande båda stöden, enligt Maria Wångsell, är att projektet genomförs på Hallands landsbygd.
- Speciellt för det första stödet är att alla ska kunna ta del av projektet, att det ska vara öppet för allmänheten om projektet exempelvis handlar om att arrangera ett evenemang. Det ska även bidra till att både bygden och ungdomarna själva växer i sitt företagsamhet och som individer, säger Maria Wångsell.
En ungdom som är intresserad av att förverkliga sin idé kan höra av sig till Maria. Unga landsbyggare håller även i träffar och utbildningstillfällen där unga kan träffas och inspirera varandra.
– Vi vill visa att landsbygden lever, säger Maria Wångsell.
Ansökningsperioden håller på fram till 28 februari 2025.
Christofer Rahm kan ta sig in på DP-touren
Placeras på säkerhetsklassade SiS-hem
Gallret nerdraget över den drabbade butiken på Kungsmässan
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.