Eleverna i årskurs två var engagerade i såväl sina egna som kompisarnas framsteg med programmeringen.
Lite lek, och lite allvar – men med skarpt sikte på framtiden. Nu lär sig unga i årskurs två på Toråsskolan att programmera robotar.
– Det är jättekul, tycker eleverna Jacob Ekensten och Fanny Stenvall.
De flesta sitter fokuserade framför sina datorer i klassrummet. Men några kilar mellan sin egen plats och kompisarnas för att se hur det går för dem. Under ett par lektioner på tisdagsmorgonen kretsade tankarna kring progamering för elever på Toråsskolan i Vallda.
– Vi programmerar, förklarar Jacob Ekensten och visar en liten pryl som kallas micro bit, och som är inkopplad till datorn.
Fanny Stenvall berättar mer:
– Man kan få den att göra olika saker. Vi styr den från datorn och säger åt den vad den ska göra, förklarar hon.
På plats för att undervisa eleverna finns Amelie Hellners som arbetar för företaget Haja kod, vars idé är att lära ut just hur man programmerar.
– En micro bit är som en minidator kan man säga. Den har vissa inbyggda funktioner, men är framförallt väldigt lätt att använda för att lära sig hur man med enkel kod kan göra spel till exempel. Den kan bli en tärning, eller fia med knuff om man vill, säger Amelie Hellners.
Annika Berntsson är lärare på Toråsskolan och är den som driver satsningen.
– Det här med programmering är framtidsjobb. Och det finns en genusaspekt med i det hela, att inte minst tjejer kan jobba med teknik. Dessutom ska alla kunna jobba med alla. När du kommer ut i yrkeslivet kanske du väljer arbetsplats, men du väljer inte alltid dina kollegor, säger Annika Berntsson.
Läs hela artikeln i fredagens Norra Halland.
"Jag kommer att sakna många"
"98 procent av alla vi möter är positiva"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.