Premiär för den första vårdcentralen i Frillesås
Av Annika Lundby
I morgon lördag öppnar Fridlef vårdcentral dörrarna till den första vårdcentralen i Frillesås.
– Det känns fantastiskt. Nu vill vi bara komma igång och jobba, säger distriktsläkaren Torbjörn Andersson.
Ny vårdcentral. Distriksläkare Torbjörn Andersson som är den som startar Fridlef vårdcentral ser fram emot att kunna välkomna till Frillesås första vårdcentral.
Byggdammet ligger över lokalen vid Kung Frilles torg när Norra Halland kommer på besök några dagar innan öppnandet.
– Men vi kommer att vara klara i tid, lovar frillesäsingen Torbjörn Andersson som startar vårdcentralen.
Att öppnandet sker samma dag som föreningsdagen i Frillesås är ingen tillfällighet.
– Vi kommer att ha mycket samarbete med föreningslivet. Vi anser att förebygga är den bästa vården. Vår profil är just det, förebyggande vård och så lite läkemedel som möjligt. Sedan ska vi även vara vårdcentralen med det lilla extra.
Torbjörn Andersson har tidigare arbetat som distriktsläkare i Veddige och senast i Horred och att starta en egen vårdcentral har länge varit en dröm.
– Varje vårdcentral jag varit på har sina för- och nackdelar. Här vill jag samla de bra sakerna.
Fridlef vårdcentral kommer starta upp med fem läkare varav två på heltid, tre sjuksköterskor och tre undersköterskor/receptionist/sekreterare. Även samtalsterapeut, familjecoach, fysioterapeut, arbetsterapeut och psykolog är knytna till vårdcentralen.
– Förutom allt som en vanlig vårdcentral erbjuder kommer vi ha gynläkare, viss kväll- och helgmottagning, man får lista sig på valfri läkare, vi kommer ha ett familjeteam och även hälsotest.
Familjeteamet är inte bara BVC utan här finns resurser för hela familjen som kan hjälpa med ungdomsproblem såsom acne och oro till exempel och även föräldrars bekymmer med exempelvis stöd vid uppfostran och relationsproblem.
– Hälsotest för alla innebär att man kan komma in och kolla blodtryck, ta lite prover och prata kost och motion om man så önskar, säger Torbjörn Andersson.
Från och med lördag går det att lista sig på den nya vårdcentralen men redan har man fått in patienter på förtidslistan.
– Vi har fått en saftig bunt som vi kommer föra in när vi öppnar. Det har överträffat alla förväntningar, säger Torbjörn Andersson.
Liten skalaAtt hålla vårdcentralen småskalig är viktigt för Torbjörn Andersson.
– Vi har satt en maxgräns på 1100 patienter per läkare. På de flesta vårdcentralet har en läkare i snitt 2000. Och för hela vårdcentralen blir det cirka 4500 till 5000. Blir det fler tycker jag det blir för stort.
Om vårdcentralen växer ytterligare backar inte Torbjörn för att starta upp filialer.
– Då öppnar vi kanske även i Väröbacka eller Åsa.
BankvalvPå lördag är det invigning och då kan besökarna komma in och se den nya vårdcentralen som inryms i det gamla kaféet och banklokalen.
– Den första delen är renoverad men bankvalvet finns kvar, så där blir det riktigt säker förvaring av mediciner!
Förutom reception och väntrum finns det fyra undersökningsrum, labb och personalutrymmen.
– Och på väggarna kommer konstnärer att få ställa ut sin konst. Först ut är Barbro Henrysson.
Det jobbas på för fullt in i det sista för att allt ska vara klart till den stora dagen.
– Vi har ett otroligt gäng lokala hantverkare som ställt upp och kommit både på kvällar och helger och till och med på sin semester för att allt ska bli klart i tid. De har verkligen kämpat.
På måndag blir det första vanliga jobbardagen på vårdcentralen.
– Det ska bli skönt och spännande att komma igång, säger Torbjörn Andersson.
Fakta om Fridlef
Vid foten av Högaberg, strax öster om Frillesås, finns en fornlämning kallad Kung Frilles grav. Där ska kung Frille (även kallad Fridlef) ligga begravd. Enligt både muntlig tradition och ortnamnsforskning är det efter kung Frille och berget där han ligger begravd, som orten Frillesås har fått sitt namn. Enligt en ännu levande, månghundraårig sägen var Frille en lokal dansk kung, som dog i ett slag med anfallande svenskar. Dessa drev Frille och hans män mot toppen av Högaberg och slutligen utför bergsstupet mot söder. Män och hästar omkom tillsammans med sin kung. Männen blev begravda i en hög, hästarna i en annan. Kung Frille fick en särskild grav.
Källa: Hembygdsboken ”Frillesås – en socken i norra Halland”