NYHETER 2022-09-20 KL. 19:45

Positivt besked för Margreth

Av Christina Wagner

Norra Halland har tidigare skrivit om Margreth, som har Huntingtons sjukdom och nekats plats av Kungsbacka kommun på ett boende med specialistkompetens i Skene. Men nu får kommunen backa, efter att Margreth vunnit i förvaltningdomstolen.

Positivt besked för Margreth
Goda nyheter för Catharina Brink och Margreth Glamstedt när förvaltningsrätten bifaller vård på boendet Sorbus i Skene. Arkivfoto: Kristian Alm

SENASTE TV-NYHETERNA

Margreth Glamstedt ansökte i mars i år om att få byta till Sorbus vårdboende i Skene, som har tolv platser med specialistkompetens för just Huntingtons sjukdom.
Kungsbacka kommun avslog begäran, efter bedömningen att en skälig levnadsnivå för Margreth Glamstedt uppnås på kommunens vård- och omsorgsboende Mårhaga i Fjärås.
– Vi placerar i första hand i våra egna vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka, så länge det ger skälig levnadsnivå. Vi har ramavtal med privata boenden utanför kommunen, men de använder vi bara om det finns särskilda behov som vi inte kan tillgodose på våra egna boenden, sa verksamhetschef Pia Berglund i samband med beslutet.

Kan inte tillgodoses
Skälet till att kommunens beslut överklagades var att Margreths anhöriga och gode man Catharina Brink både noterat och påtalat flertalet brister i hennes vård på Måhaga som inte förbättrats. Hon är dessutom bara 61 år gammal och har blivit allt mer isolerad när personalen inte klarar att motivera henne att ta sig ut.
– Jag såg ju hur illa boendet passade Margreth. Här finns inga i hennes ålder att umgås med, och inte de specialkunskaper som behövs för att möta behoven hos en Huntingtonpatient. Hon har knappt varit utomhus på snart ett år, sa Catharina Brink till NH i våras.
Att förvaltningsrätten nu väljer att döma till Margreths fördel beror bland annat på att hon är i en åldersgrupp som fortfarande förvärvsarbetar. Förvaltningsrätten bedömer att Margreths behov inte kan tillgodoses på Måhaga, och konstaterar att Sorbus vårdboende är ett lämpligare alternativ. I bedömningen skriver förvaltningsrätten att Margreth ”gjort sannolikt att hennes behov till följd av hennes sjukdom och hälsa och hennes behov av sociala aktiviteter inte fullt ut kan tillgodoses i nuvarande boende. För att Margreth Glamstedt ska anses tillförsäkrad en skälig levnadsnivå ska hon beviljas det av henne sökta boendet.”

Kan överklaga
Catharina Brink hade lågt ställda förhoppningar om att få rätt mot kommunen. Domen kom i förra veckan.
– Jag trodde inte de skulle säga ja. Jag är överlycklig, vi gapade och skrek ordentligt i går, säger hon.
Men glädjen ersattes med viss oro efter samtal med verksamhetschef Pia Berglund på kommunen.
– De har inte bestämt om de ska överklaga eller inte.
Samtidigt är förvaltningsrättens ställningstagande en framgång för patientgruppen.
– Det här är ju ett genombrott inte bara för Margreth utan de med Huntington generellt. Det finns en man i kommunen som också ansökt men han fick avslag. Han är inte så långt gången i sin sjukdom, säger Catharina Brink.SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

Jönssons fullträff – slog till på SM
SPORT 2023-06-08 KL. 11:00
Premium

Jönssons fullträff – slog till på SM

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola
NYHETER 2023-06-08 KL. 09:30

Lärare lämnar tjänst efter stöld från skola

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända
MILJÖ 2023-06-08 KL. 07:00
Premium

Ny mätmetod gör baden i Kungsbacka godkända

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp
JOBB & PENGAR 2023-06-07 KL. 20:00

Honungskafé nästa steg för paret i Dotetorp

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov
NYHETER 2023-06-07 KL. 18:00
Premium

Yrkeseleverna bäst i länet på yrkesprov

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!