Polisen tar nu till en ny metod för att hindra att unga lockas in i kriminalitet. Med start i helgen och några veckor framåt kommer polisen och socialtjänsten att göra hembesök hos familjer i kommunen.
Det är i en gemensam brottsförebyggande insats som polisen och socialtjänsten ska göra en rad hembesök för att möta föräldrar runt om i kommunen. Syftet är att öka medvetenheten och bryta trenden.
– Kriminaliteten går ner i åldrarna. Det har vi sett nationellt och Kungsbacka är inget undantag. Det finns kanske en bild av att mindre orter inte är drabbade men i Kungsbacka är läget allvarligt. Vi behöver öka kunskapen och skapa en medvetenhet bland vårdnadshavare kring den här utvecklingen, säger Henrik Jagerstål, gruppchef på områdespolisen i Kungsbacka, i ett pressmeddelande från polisen.
Polisen och socialtjänsten hoppas att genom samtal och informationsmaterial bland annat öka kunskapen kring hur unga lockas in i kriminalitet. En vanlig väg in är genom olika forum på nätet eller appar.
– Vi ser i dag att det är väldigt lätt för kriminella att rekrytera unga via nätet eller appar. Det kan i vissa fall handla om rena beställningsjobb som specifikt riktar sig till minderåriga. Alla föräldrar är kanske inte fullt medvetna om hur det ser ut och det finns en tystnadskultur kring det här. Det är viktigt att de får kunskap och verktyg att hantera detta, säger Henrik Jagerstål.
Enligt honom har det blivit lättare för kriminella att rekrytera unga. Han ser även en glorifiering av den kriminella livsstilen i sociala medier, som i vissa avseenden också underlättar för kriminella att locka unga till att begå brott.
– Det kan vara inlägg som visar upp statusprylar och den kriminella livsstilen som en snabb väg till pengar, makt eller ett starkt socialt nätverk. Verkligheten är så klart en annan och detta behöver vi också prata om, säger han och lyfter att det kräver en god samverkan mellan olika samhällsaktörer, såväl som med vårdnadshavare för att kunna bryta utvecklingen, säger han.
– Polisen kan inte stå ensam i det här. Detta är något vi måste jobba med tillsammans och det gör vi redan idag. Vi har ett bra samarbete med socialtjänst och skola och försöker hela tiden arbeta parallellt med gemensamma frågor och verksamhetsutveckling. Kan vi motivera och stötta vårdnadshavare i de här frågorna, kan vi åtminstone begränsa expansionen och den destruktiva utvecklingen. Och kan vi påverka bara någon eller några ungdomar att inte ta ett kriminellt uppdrag, så har vi gjort skäl för insatsen, säger Henrik Jagerstål i pressmeddelandet.
Läs även:
Polisen om alla brotten - "ett uppvaknande för Kungsbacka"
Lokala polisernas oro för narkotikan i Kungsbacka
Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.