NYHETER 2022-08-26 KL. 14:46

Polischefen: Ofredandena är högprioriterade ärenden

Av Julia Sandstén Vikberg

Sedan mitten av juni har polisen fått in cirka 15 anmälningar om sexuella ofredanden mot barn i kommunen. Enligt lokalpolisområdeschef Krister Adolfsson är de högprioriterade utredningsärenden.

Polischefen: Ofredandena är högprioriterade ärenden
Kungsbackas lokalpolisområdeschef Krister Adolfsson.

TV-klipp och nyheter

De många fallen av sexuellt ofredande den senaste tiden har skett på olika platser runt om i Kungsbacka kommun, enligt Krister Adolfsson.

– Det har varit olika typer av sexuellt ofredande och ur ett geografiskt perspektiv har de varit på spridda platser, säger han.

Av de cirka 15 anmälningarna som har kommit in sedan mitten av juni har några kunnat avskrivas ganska omgående.

– I måndags var det tre separata anmälningar om en man i en bil i centrala Kungsbacka men de skrev vi av för det var inget brottsligt som hade skett. I tisdags var det samma sak, en anmälan om ett sexuellt ofredande som vi har kunnat avskriva. Det är en del av den uppmärksamhet det här har fått. Det är jättebra att vi får in iakttagelser, men allt har inte haft kopplingar, säger Krister Adolfsson.

10 av anmälningarna utreds nu av åklagare.

– De är högprioriterade utredningsärenden, säger Krister Adolfsson.

Det är åklagare Maria Sandstedt som leder förundersökningen. Hon vill inte kommentera ärendet på grund av förundersökningssekretess.

– Det är inget som vi kommenterar nu. Hur det går och vad vi gör i utredningen eller eventuella framsteg eller baksteg är inget vi kommenterar nu, säger Maria Sandstedt.

Inte heller Krister Adolfsson vill lämna ytterligare uppgifter i ärendet. Förutom den pågående utredningen jobbar polisen även med trygghetsskapande åtgärder, enligt honom.

– Vi jobbar med synlighet och med att ha en närvaro av uniformerad polis. Sedan har vi självklart en dialog med skolorna. Man vill naturligtvis inte att det här ska trissas upp för mycket, men det är självklart bra om föräldrar pratar med sina barn om att det är viktigt att aldrig följa med okända personer, säger Krister Adolfsson.

Hur gör man för att kunna gripa någon för brott som dessa? Är det svårt?
– Den här typen av gärningar är inte enkla, de är komplicerade. Men hur vi väjer att tackla det här kan jag inte kommentera. Men lagmässigt så är det att antingen ta någon på bar gärning, teknisk bevisning eller vittnesuppgifter.


TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.