NYHETER 2021-07-26 KL. 20:02

Peters poesibok innehåller 365 haikudikter

Peter Vahlersviks stora intresse genom livet har alltid varit fotografering och en dröm har länge funnits i att ge ut en fotobok. Men efter en personlig olycka förändrades saker. Ordet blev plötsligt ett viktigare kreativt verktyg, vilket ledde till poesiboken ”365 Haiku”.

Peters poesibok innehåller 365 haikudikter
Peter Vahlersvik har givit ut en poesibok med 365 haikudikter.På altanen vid sitt hus i Stuv, Frillesås, blickar Peter Vahlersvik ut på det öppna landskapet som omger huset. Nyss har den tekniska IT-strategen givit ut en poesibok, innehållande 365 haikudikter.

– Varje dikt har en tanke och en relation till någonting i min närvaro. Det kan vara en fysisk, såväl som andlig närvaro, säger Peter Vahlersvik.

Men innan tankarna på en diktbok började forma sig fanns alltså Peters tankar någon annanstans. Fotografering har alltid varit det största intresset, och två olika idéer till fotoböcker finns hos författaren.

– Jag har en idé som handlar om tankar kring oss människor och vårt förhållande till världen. Sedan har jag en som handlar om närfotografering, det vill säga foton som är tagna i närområdet kring mitt hus. Man behöver inte åka till Guatemala eller Afrikas sydspets för att ta fräcka bilder, säger Peter.

Olyckan som ändrade allt


Fotoböckerna får vänta, i alla fall ett tag till. För omkring sex år sedan var Peter Vahlersvik med om en olycka som skulle göra ordets betydelse än mer viktigt för honom.

– Jag tränade en hel del och på ett gym på jobbet fick jag en träningsmaskin i bakhuvudet. Den var gammal och dåligt ditsatt, så den släppte och skalperade en del av huvudet, säger han.
Vad har du för men från olyckan?
– Jag har kronisk värk i ryggen. Det går lite upp och ner, ibland har jag mer ont, ibland mindre. Men olyckan är en del av förklaringen till att det blev en poesibok istället för fotobok.

Peter berättar hur ordets betydelse blev större för honom efter olyckan.

– Livet ändrades efter den händelsen. För att komma undan tankar om hur skadad man blev och vad som hade kunnat hända blev skrivandet viktigare. Det går att sätta ord på tankar som gör att de lyfts upp till ytan.Haiku – en konstform


Resultatet av skrivandet mynnade alltså ut i den poesibok som nu finns utgiven - ”365 Haiku”.

– Att skriva haikudikter handlar om att uttrycka sig på ett kort och kärnfullt sätt och att försöka få in så mycket mening och tankar i så få ord som möjligt. Haikudikten har ganska strikta regler kring sin utformning, säger Peter Vahlersvik.
Är det svårt att fatta sig så kort?
– Det är en konst i sig. Det kan vara jättesvårt och jättelätt, en del texter kommer naturligt och direkt, medan andra kan ta veckor för att man letar efter perfekta ord.
Vad vill du att läsaren ska känna efter en dikt?
– Jag kan bara erbjuda ett sätt att tänka och betraktaren får titta, tolka och lägga sina egna värderingar i det hela. Personen som läser ska känna en samhörighet, eller så känner man det motsatta, men det är också bra. Bara man får en reaktion.

Tar ett år att läsa


Om man är sugen på att sträckläsa boken i ett nafs, är det dock dags att tänka om. Den är nämligen uppbyggd på ett alldeles speciellt sätt.

– Jag hoppas att den som läser boken inte läser den för fort. Varje dikt har ett datum, vilket gör att man kan läsa en dikt varje dag under ett år. Man kan så klart läsa mer än en dikt varje dag också, men tanken är att man ska följa bokens flöde, säger Peter Vahlersvik.

På bokens baksida finns en dikt som lyder:

… och pudrad i människodamm på …
Torget
i ett folkhav i cementdjungeln
en flyktig känsla smekte min närvaro
… Kärleken rymde förbi …

Vad betyder det här för dig?
– Den handlar om den gråa människan som jobbar och sliter hela sitt liv och som blir bortglömd. När jag fick den här tanken tänkte jag att man satt på ett stort torg, typ Sergels torg och allting bara gick förbi mig. I det här känner man en samhörighet under en kort stund, men den är flyktig. Det är som att kärleken rymmer ifrån dig. Det är vad den betyder, säger Peter Vahlersvik och blickar ut över landsbygden.

Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm:

[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]

SENASTE TV-NYHETERNA

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff
NYHETER 2023-05-29 KL. 12:45

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff

Man döms för misshandel under fotbollsmatch
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:00

Man döms för misshandel under fotbollsmatch

165 barn ska få plats på ny förskola – så är planen
NYHETER 2023-05-29 KL. 08:15

165 barn ska få plats på ny förskola – så är planen

Alkohol på offentliga platser – det här gäller
NYHETER 2023-05-29 KL. 07:00

Alkohol på offentliga platser – det här gäller

Ribbskott på straff räddade segern till Åsa
FOTBOLL 2023-05-28 KL. 18:30

Ribbskott på straff räddade segern till Åsa

Tre år snart över – nu tar de studenten
NYHETER 2023-05-28 KL. 17:00
Premium

Tre år snart över – nu tar de studenten

Coronaåren, sammanhållningen och framtiden – så tycker naturvetarna på Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.