NYHETER 2021-10-24 KL. 17:00

Paret fick pris för god byggnadsvård

Av Eric Andersson

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.

Paret fick pris för god byggnadsvård
Henric och Hanna tillsammans med sina två sönder och hunden Frans. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Sedan 1872 har mangårdsbyggnaden stått på sin nuvarande plats i Onsala. Tidigare ägaren, en äldre dam, hade inte kraft nog att underhålla huset.

– Huset har flyttats hit från Gottskär, så det är äldre än så. Vi vet inte exakt hur gammalt det är men vi har sett under renoveringen att det har byggts ut i omgångar, säger Hanna.

När Hanna och Henric i september 2018 skrev på papperna var huset så gott som fallfärdigt. Tanken var att flytta in direkt och sedan renovera ett rum i taget, men så blev det inte.

– Det var i för dåligt skick för att bo här. Man såg att det inte hade gjorts mycket här senaste åren, det hade regnat in i flera av fönsterna vilket hade orsakat mycket skada, berättar Henric.

Ingen erfarenhet

Varken Hanna eller Henric hade någon erfarenhet av renovering. Att se möjligheterna istället för problemen blev ledorden.

– Jag tänker ofta att saker löser sig. Vi kom från ett nybyggt hus men det var inte vårt sätt att bo riktigt, säger Henric.


Fönsterna på den här sidan av huset är original från 1800-talet.


Hanna har vissterligen studerat både arkitektur och konsthistoria men något direkt intresse för äldre torp fanns inte hos paret.

– Vårt intresse för byggnadsvård växte i och med husköpet och vi har därför försökt göra val utifrån vad som passar huset. Diplomet har vi nog fått mer för vår hängivenhet än vår kunskap.

Visste ni vad ni gav er in på?

– Nej, inte direkt. Men det har varit otroligt roligt och vi har lärt oss mycket längs vägen.

Återanvänt material

När de tog över huset fanns varken avloppssystem eller badrum. Toaletten gick man på i ett utedass som låg i anslutning till ladan.

– Det var ett väldigt enkelt torp. Jag tycker det är otroligt fascinerade att man har levt så i Onsala på 2000-talet, säger Hanna.

Under hela renoveringsprocessen har de återanvänt gammalt material samt gjort hållbara materialval.

– Vi har undvikt plastmaterial och isolerat med träfiber. Ytterfasaden är målad med linoljefärg som man gjorde förr i tiden. Innerväggarna är i lera istället för gips och målade med äggoljetempera.

De har även försökt återbruka så mycket som möjligt från huset. I köket står en gammal vedspis som de renoverat.

– Vedspisen använder vi ofta när vi lagar mat. Förhoppningsvis ska huset kunna stå här i 100-200 år till, det är så vi har tänkt när vi renoverat.


I köket finns en renoverad vedspis som används flitigt av familjen vid matlagning.


Murstocken i skorstenen var utdömd och behövde göras om. Genom att handknacka bort gammalt murbruk kunde teglet från förr återanvändas.

– En fungerande skorsten är viktig i ett sånt här hus. Förr i tiden var det ett måste att elda för att hålla klimatet och grunden torr.

Vill göra mer

Framöver siktar paret på att göra i ordning ladan som står på tomten.

– Vi vill inte ha någon djurhållning här så den ska göras om till boende. En jordkällare hade varit häftigt att ha, och höns.. det finns massor kvar att göra här, säger Hanna.

Nu när ni vet hur mycket jobb det inneburit, hade ni gjort om det?

– En del saker hade vi säkert gjort annorlunda. Men det är klart att vi hade gjort om det, vi är ju sugna på att göra mer!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.