NYHETER 2022-06-28 KL. 11:30

Oro för prisökningar i semestertider

Av Linnea Andersson

Priserna fortsätter stiga samtidigt som semestrarna närmar sig. För vissa kan kostnader för resor och andra semesteraktiviteter bli extra jobbiga i år.

Oro för prisökningar i semestertider
Eva Norrand Andersen har flera förslag på hur man kan hålla nere kostnaderna under semestern. Foto: Linnea Andersson

Färska siffror från Statistiska centralbyrån visar att inflationstakten i maj uppgick till 7,2 procent, vilket är den högsta siffran på över 30 år. Ökad inflation innebär att varor och tjänster blir dyrare och för många kan det leda till oro över ekonomin. Samtidigt närmar sig sommarledigheten som kan innebära stora kostnader för resor och andra semesteraktiviteter.
– Generellt är Kungsbackas invånare inte så känsliga för prisökningar, men för exempelvis barnfamiljer och de som nyligen köpt en bostad kan det bli tuffare ekonomiskt. Vissa av dem som bokat resor men känner att de inte har råd kommer förmodligen ställa in, men många åker nog ändå. Man har längtat länge och har kanske barn som man inte vill ska bli besvikna, säger Anna Björnör som är ekonomisk rådgivare i Kungsbacka.

Avråder från att låna
Det händer att personer som vill åka utomlands men inte har råd väljer att ta lån för att betala resan. Ett fenomen som Anna Björnör tror kommer öka i sommar, när folk vill resa trots att de egentligen inte har ekonomi för det.
– Det avråder jag absolut ifrån, man ska aldrig åka för lånade pengar. Det är inte värt det utan kommer kännas riktigt dåligt efteråt.
Många av dem som ska i väg i sommar bokade resan innan prisökningarna tog fart. Om man vill avboka sin resa ska man börja med att kolla vilket avbeställningsskydd man har. Eva Norrand Andersen, konsumentrådgivare i Kungsbacka, berättar att många har ett skydd genom hemförsäkringen.

Möjligheter att avboka
Har man betalat resan med kreditkort kan det finnas ett avbeställningsskydd kopplat till kortet. Man kan också ha köpt ett skydd i samband med att resan bokades.
– Det är dock inte säkert att man har rätt att få pengarna tillbaka vid avbokning bara för att man har ett avbeställningsskydd. Det finns inga generella villkor, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för en själv, säger Eva Norrand Andersen.

Hålla nere kostnaderna
Om man ändå planerar att genomföra sina semesterplaner kan man försöka hitta möjligheter att hålla nere kostnaderna. Ett sätt kan vara att välja bort dyrare aktiviteter under semestern, menar Eva Norrand Andersen.
– Det har varit prisökningar även i andra länder, så oavsett om man semestrar i Sverige eller utomlands och vill hålla nere kostnaderna kan det vara bra att tänka efter vad man vill göra på resmålet. Det finns många aktiviteter som inte kostar en massa pengar.
De kraftigt ökade bränslekostnaderna gör att det även kan vara bra att fundera över alternativa transportmedel.
– Jag tror att många känner en oro över att det blivit dyrare att ta bilen. Då kan man se om det i stället finns möjlighet att ta tåget eller kanske till och med cykla, säger Eva Norrand Andersen.
Även Anna Björnör tänker att det inte behöver vara så dyrt att semestra. Under pandemiåren har vi vant oss vid att semestra på hemma-plan, något som hon menar kan vara ett alternativ även i fortsättningen.
– Kungsbacka är en fantastisk stad att vara i på sommaren. Det finns många sevärdheter och evenemang man kan besöka utan att behöva åka så långt.


Stöld på Fyren
NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55

Stöld på Fyren

SENASTE TV-NYHETERNA

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55
Stöld på Fyren
SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.