NYHETER 2024-05-21 KL. 12:05

Ont om dricksvatten – kommunen manar till att spara

Av Julia Sandstén Vikberg

Det går tidvis åt mer dricksvatten i Kungsbacka än man hinner producera. Detta enligt kommunen som uppmanar medborgarna att spara på vatten.

Ont om dricksvatten – kommunen manar till att spara
Kungsbackaborna använder just nu mycket dricksvatten. Bild: Kungsbacka kommun

TV-klipp och nyheter

Det är ett ansträngt läge för dricksvattnet i Kungsbacka, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det har varit varmt och torrt väder den senaste tiden och det är många som använder mycket dricksvatten just nu. Grundvattennivåerna i Fjärås Bräcka, som kommunen hämtar dricksvatten från, sjunker.

– Det vatten vi hämtar från Lygnern tar sex veckor att infiltrera genom Fjärås bräcka. Därför är det viktigt att vi redan nu plattar ut kurvan så att vi hinner fylla på och att nivån i åsen inte blir för låg, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg, i pressmeddelandet.

Enligt henne måste man hinna fylla vattentornen under nätterna så att det finns tillräckligt tryck i brandposter för Räddningstjänsten. Man kan inte heller ta ut hur mycket vatten som helst från Lygnern eftersom man har en vattendom att förhålla oss till. Kommunen undersöker just nu möjligheten att låna vatten från Mölndal, men skriver att det ändå kommer finnas en risk för att vattnet inte räcker till. Om det torra vädret fortsätter kommer Mölndal på sikt att behöva sitt vatten för sina egna invånare. Kommunen uppmanar därför Kungsbackaborna att spara på vatten.

- Nu räknas varje droppe! Hjälp oss att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg.

Kommunen tipsar att man kan spara på vatten genom att bland annat skippa att vattna gräsmattan, ställa undan vattenspridaren och vänta med att anlägga en ny gräsmatta eller plantera en häck till hösten då det oftast regnar mer. Måste man vattna ska man göra det tidig morgon, sen kväll eller nattetid och aldrig då det är som varmast då mycket att vattnet dunstar bort. Man tipsar även om att ta kortare duschar och stänga av kranen när man borstar tänderna och tvättar sig.


TV-klipp och nyheter

Succén: Erik Persson vinner EM-guld
SPORT 2024-06-20 KL. 20:14
Premium

Succén: Erik Persson vinner EM-guld

De fixar midsommarkransen
NYHETER 2024-06-20 KL. 12:45
Premium

De fixar midsommarkransen

Frillesås kaosår slutade lyckligt
BANDY 2024-06-19 KL. 18:30
Premium

Frillesås kaosår slutade lyckligt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:14
Tappade ännu en ledning till förlust
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:07
Reste sig efter mardrömsstarten
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 21:42
Lindome sänkte serieledarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.