Det går tidvis åt mer dricksvatten i Kungsbacka än man hinner producera. Detta enligt kommunen som uppmanar medborgarna att spara på vatten.
Det är ett ansträngt läge för dricksvattnet i Kungsbacka, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det har varit varmt och torrt väder den senaste tiden och det är många som använder mycket dricksvatten just nu. Grundvattennivåerna i Fjärås Bräcka, som kommunen hämtar dricksvatten från, sjunker.
– Det vatten vi hämtar från Lygnern tar sex veckor att infiltrera genom Fjärås bräcka. Därför är det viktigt att vi redan nu plattar ut kurvan så att vi hinner fylla på och att nivån i åsen inte blir för låg, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg, i pressmeddelandet.
Enligt henne måste man hinna fylla vattentornen under nätterna så att det finns tillräckligt tryck i brandposter för Räddningstjänsten. Man kan inte heller ta ut hur mycket vatten som helst från Lygnern eftersom man har en vattendom att förhålla oss till. Kommunen undersöker just nu möjligheten att låna vatten från Mölndal, men skriver att det ändå kommer finnas en risk för att vattnet inte räcker till. Om det torra vädret fortsätter kommer Mölndal på sikt att behöva sitt vatten för sina egna invånare. Kommunen uppmanar därför Kungsbackaborna att spara på vatten.
- Nu räknas varje droppe! Hjälp oss att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg.
Kommunen tipsar att man kan spara på vatten genom att bland annat skippa att vattna gräsmattan, ställa undan vattenspridaren och vänta med att anlägga en ny gräsmatta eller plantera en häck till hösten då det oftast regnar mer. Måste man vattna ska man göra det tidig morgon, sen kväll eller nattetid och aldrig då det är som varmast då mycket att vattnet dunstar bort. Man tipsar även om att ta kortare duschar och stänga av kranen när man borstar tänderna och tvättar sig.
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.