Omstart efter lyckad renovering
Av Kristian Alm
I januari 2020 var det dags för rundvisning på nyrenoverade Hålabäcksskolan. Sen dök corona upp. Ett år senare bokades ny tid. Då kom nästa smittvåg. Men nu kan elever och rektorer till slut visa upp sin skola.
hemmaplan. Tilde Knutsson, 7C, Sofia Junggren Nordenstrand 8B, Christian Lascu i 7B och Abode Abes 8A är nöjda med ha sin egen "hubb" med skåp där de känner sig hemma.
Foto: Kristian Alm
2018 beslöt kommunen att det äntligen blivit dags för en totalrenovering av Hålabäcksskolan. Den gamla 60-talsskolan var rejält sliten.
Ytterväggarna behölls, men annars är innanmätet nu helt nytt. Det har byggts ett större mottagningskök och matsal för att skolan på sikt ska kunna ta emot fler elever. På långsidan har det blivit en helt ny entré, och där finns expedition med personalkök och studierum som kan användas av både elever och personal.
Men den kanske viktigaste förändringen är att skolan anpassats efter kommunens nya pedagogiska grundlösning för skolorna – så kallade hubbar.
Med det menas att varje årskurs har fått sitt ”hem”, med fasta klassrum där de kan känna sig hemma och slipper ränna runt över hela skolan. Dessutom sitter klassernas mentorer i rum intill, alltså de lärare som ansvarar för den årskursen.
Ett stort lyftEleverna Tilde Knutsson, Abode Abes, Christian Lascu och Sofia Junggren Nordenstrand visar runt i lokalerna.
– Här i kaféet hänger vi mycket, man kan köpa frallor och annat. Så det blir det ibland om inte skolmaten är god....
– Ja, när det är fisk!
– Nej, jag gillar fisk. Men är det inte god mat äter jag inget alls.
Jo, smaken är ju som bekant olika. Vi kikar in i biblioteket som ligger strategiskt nära både entré och kafé. Bibliotekarien hejar glatt.
– Därinne i hörnan är det bra att sitta och läsa, säger Abode.
Men mesta tiden av rasterna tillbringar de i sin ”hubb”, alltså rummet med skåpen intill sitt hemklassrum.
– Här är nice, även om det kan bli lite stökigt när alla klasserna har rast samtidigt.
Inte minst känns det som ett stort lyft efter att ha gått i paviljonger en bit bort under ombyggnadstiden.
– Där var skåpen smala som ett A4-papper. Här är de rymliga och bra.
Plugga är positivtAlla fyra är överens om att det är god stämning på skolan, och att det är helt okej att vara studiemotiverad. Plugga är positivt.
– Det är inget konstigt om man vill ha ett A i betyg.
Men vad är inte bra?– Fotbollsplanen! Vi skulle vilja ha en konstgräsplan i stället för grus. Det gör så ont om man trillar.
Tilde Knutsson som går i handbollsklass är väl inte heller så nöjd med att idrottshallen inte byggdes ut under renoveringen, utan saknar fullmått som krävs för en handbollsplan.
– Vi får gå till Vittra när vi ska träna.
Rektorerna Jerry Spekal och Eva Ring är nöjda med renoveringen – den gav dessutom personalen en nystart. "Grunden är trygghet och att jobba tillsammans hela skolan".
Foto: Kristian Alm
Där håller rektorerna Jerry Spekal och Eva Ring med eleverna.
– Det är en jättefin idrottshall med massor av möjligheter, men den är bara halv. Så är det.
De är annars båda väldigt nöjda med hur det blivit.
– Ja, det måste man säga! menar Jerry Spekal.
Det är fräscht och fint, men framför allt var ombyggnaden en möjlighet till nystart när det gäller arbetssätt och värdegrund.
– Trygghet på skolan och att alla jobbar tillsammans är det viktiga, säger Eva Ring.
Hubbarna där mentorer sitter intill eleverna bidrar till det, men också att genomsiktligheten ökat med glasväggar.
– Mentorerna ser eleverna, och de i sin tur ser att de finns vuxna att vända sig till.
Aktivitetsbaserad arbetsplats
Ingen i personalen har eget skrivbord, utan det är kommunens policy med så kallad ”aktivitetsbaserad arbetsplats” som gäller.
Man hugger helt enkelt en plats när man har behov av den.
– I planeringen var det en stor fråga för lärarna. Men det har inte blivit något problem, säger Jerry Spekal.
Nu ska det i ärlighetens namn sägas att skolan inte på långa vägar är full ännu. Det går runt 330 elever där just nu, men tanken är att den ska kunna rymma 540. Så lärarna har än så länge trots allt kunnat hugga sig en ”egen” arbetsplats.
Men varför inte fler elever?– Konkurrensen om eleverna är hård i centrum med Nova, Vittra och nu Engelska skolan. Och sen bor det färre barnfamiljer i vårt upptagningsområde än till exempel i nybyggda Kolla parkstad.
Skolans egen specialitet, handsbollsklasserna, har inte heller varit lika attraktiva under pandemin när det varit svårt för klubbarna att hålla igång träning och cuper.
– Men där ska vi göra mer reklam. Handbollsklasserna är inte bara bra för träningen, de håller samman och målfokus är bra för studierna, menar Jerry Spekal.
Vad händer med tryggheten om ni fyller skolan?– Det kommer att gå bra. Vi jobbar som sagt mycket med att vara en enda skola, och båda vi rektorer följer eleverna från mellanstadiet och hela vägen upp till nian. En har 4-6-8, den andra 5-7-9.
– Men det är klart att det blir trängre. Och vi säger till lärarna att inte ”boa in sig” för mycket på sina arbetsplatser...
Fakta: HålabäcksskolanByggd: 1967
Nyrenovering: Klar 2020
Skolan visas för alla: 27/4 kl 16-18
Antal elever: 330 men ska kunna rymma 600
Årskurser: 4-9 (tog i samband med renoveringen över 4 och 5 från Gullregnsskolan)
Specialitet: Handbollsklasser
Rektorer: Eva Ring och Jerry Spekal¨