Barnfamiljer i Kungsbacka som får försörjningsstöd ska också få ta del av det extra bostadsbidraget som regeringen har aviserat. Det menar Kristdemokraterna i Kungsbacka som har lagt ett initiativärende om detta. Men förslaget blev nedröstat av M och SD.
Inflation och ökade elpriser har lett till ökade levnadskostnader för många hushåll. I mars meddelade regeringen att barnfamiljer med bostadsbidrag ska få ett höjt bostadsbidrag fram till årsskiftet som kompensation. Men för barnfamiljer i Kungsbacka med försörjningsstöd leder det höjda bidraget inte till mer pengar i plånboken. Bidraget räknas nämligen som inkomst vilket gör att försörjningsstödet sänks i motsvarande grad.
Eftersom det är kommunen som delar ut försörjningsstöd blir det istället kommunen som får behålla mellanskillnaden. Kristdemokraterna har lagt ett initiativärende i nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad inför det förra sammanträde där man förslog att det extra bidraget inte ska räknas som inkomst.
– Det här är inget statligt riktat bidrag till kommunen. Det är till de här familjerna som har bostadstillägg där det finns barn i familjen. Kan man hjälpa barnen i sex månaderna så vill vi gärna göra det, säger Helena Nyborg (KD), vice ordförande i nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad.
Det finns andra kommuner i landet som har valt att göra det som KD föreslår; att inte räkna bidraget som inkomst. Men i Kungsbacka röstades förslaget ner av nämnden. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för förslaget, men Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade emot. Centerpartiet avstod från att rösta vilket innebar en jämn utgång. Det blev därför nämndens ordförande Axel Storckenfeldt (M) som fick avgöra och han sa nej till förslaget.
– Som vi ser det är barnfamiljerna med försörjningsstöd redan kompenserade för det som bidraget avsåg. De har redan fått försörjningsstödet uppräknat med 8,6, procent, vilket är en betydligt större ökning än vad de som arbetar har fått i löneökning, och de har även fått ekonomiskt bistånd för elräkningen. Hade man gjort ett avsteg och gjort så att den här gruppen fick extra pengar hade de blivit dubbelt kompenserade, säger Axel Storckenfeldt.
Att kommunen genom bidraget inte behöver dela ut lika mycket försörjningsstöd menar han inte är något konstigt.
– Om man klarar en större del av sin inkomst själv så behöver kommunen skjuta till en mindre del för att man ska komma upp i den lagstadgade levnadsnivån som man har rätt till. Det blir samma effekt om du får ett annat bidrag eller får ett arbete där du drar in några tusenlappar. Så det här är inget statligt bidrag som vi behåller. Vi har landat i att vi ska hantera det här bidraget på samma sätt som alla andra bidrag, säger han.
Helena Nyborg menar att den uppräkning de med försörjningsstöd har fått i år inte är tillräcklig.
– SD och Moderaterna menar att de som får försörjningsstöd får en uppräckning i år med 8,6 procent, men det täcker inte. Matpriserna har gått upp 20 procent, blöjor och välling har gått upp med 40 procent, och vi hör Majblomman och Röda Korset säga att det är fler och fler som vänder sig till dem för att de behöver hjälp, säger hon.
Att Kristdemokraterna inte delar samma åsikt som SD och M i den här frågan kommenterar hon så här:
– Vi är en allians och vi samarbetar jättebra, men ibland tycker man olika. Det här är verkligen en KD-fråga. Det handlar om de som är mest utsatta och fattigaste, det är de här familjerna, säger Helena Nyborg.
Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.