NYHETER 2022-08-26 KL. 09:00

Oklart om ukrainska flyktingar till Kungsbacka

Av Julia Sandstén Vikberg

Kungsbacka har tagit emot drygt 30 ukrainare sedan den nya lagen för mottagande av ukrainska flyktingar trädde i kraft den 1 juli. Hur många som kommer framöver är oklart. Flyktingarna som redan bor här, men inte kommit via Migrationsverket, ser inte ut att kunna ingå i kommunens kvot.

Oklart om ukrainska flyktingar till Kungsbacka

Enligt den nya lagen ska Migrationsverket från och med i juli börja anvisa ukrainska flyktingar till kommunerna som då ska ordna boende för de personerna. Migrationsverket meddelade tidigare i somras att upp till 330 personer skulle bli anvisade till Kungsbacka från och med augusti. I dag har enbart drygt 30 stycken kommit hit.

– Till och med den här veckan hade vi mottagit dryga 30 stycken. Det har inte varit som i våras då det kom 100 personer inom loppet av en vecka, utan de har kommit lite mer utspritt, säger Kristina Rosengren, enhetschef på etableringen på Kungsbacka kommun.

Alla 30 bor på Bukkärrsgården i Särö, där kommunen förberett för att inhysa runt 150 flyktingar. Hur många till som kommer att komma till kommunen totalt är i nuläget oklart.

– Vi vet inte jättemycket. Vi vet att vi ska upplåta x antal boendeplatser och får vi anvisningar så säger vi att det går bra att de kommer och att de kan komma det här datumet. Men Migrationsverket har sagt att det troligen inte kommer behöva så många platser som 330 i Kungsbacka, men det beror på hur många som söker om tillstånd enligt massflyktsdirektivet och Migrationsverket tar även hänsyn till närhetsprincipen och vilka önskemål de som söker har, säger Kristina Rosengren.

I dag bor det även 23 ukrainska flyktingar på Västkustgården i Lerkil. Men då de inte har blivit anvisade till Kungsbacka genom Migrationsverket ingår de inte i kommunens kvot och får därför inte sitt boende finansierat av kommunen. Enligt volontärerna på Västkustgården ska kommunen under ett möte innan sommaren ha gett besked om att ukrainarna på Västkustgården skulle få ingå i kommunens kvot. Kristina Rosengren känner dock inte igen detta.

– Jag var själv inte involverad i frågan. Jag började som chef i maj och har inte hört talas om mötet. Det kan vara så att de har haft diskussioner om det här innan den nya lagen trädde i kraft och diskussioner är alltid bra, men det är lagen som styr, säger hon.

Hade det varit möjligt att låta de på Västkustgården ingå i kommunens kvot?
– Det är svårt att säga då det här är första gången som den här lagen används. Men då det blev som det blev har jag svårt att se det. Men det är egentligen en fråga för Migrationsverket, säger Kristina Rosengren.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter