NYHETER 2022-08-26 KL. 09:00

Oklart om ukrainska flyktingar till Kungsbacka

Av Julia Sandstén Vikberg

Kungsbacka har tagit emot drygt 30 ukrainare sedan den nya lagen för mottagande av ukrainska flyktingar trädde i kraft den 1 juli. Hur många som kommer framöver är oklart. Flyktingarna som redan bor här, men inte kommit via Migrationsverket, ser inte ut att kunna ingå i kommunens kvot.

Oklart om ukrainska flyktingar till Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Enligt den nya lagen ska Migrationsverket från och med i juli börja anvisa ukrainska flyktingar till kommunerna som då ska ordna boende för de personerna. Migrationsverket meddelade tidigare i somras att upp till 330 personer skulle bli anvisade till Kungsbacka från och med augusti. I dag har enbart drygt 30 stycken kommit hit.

– Till och med den här veckan hade vi mottagit dryga 30 stycken. Det har inte varit som i våras då det kom 100 personer inom loppet av en vecka, utan de har kommit lite mer utspritt, säger Kristina Rosengren, enhetschef på etableringen på Kungsbacka kommun.

Alla 30 bor på Bukkärrsgården i Särö, där kommunen förberett för att inhysa runt 150 flyktingar. Hur många till som kommer att komma till kommunen totalt är i nuläget oklart.

– Vi vet inte jättemycket. Vi vet att vi ska upplåta x antal boendeplatser och får vi anvisningar så säger vi att det går bra att de kommer och att de kan komma det här datumet. Men Migrationsverket har sagt att det troligen inte kommer behöva så många platser som 330 i Kungsbacka, men det beror på hur många som söker om tillstånd enligt massflyktsdirektivet och Migrationsverket tar även hänsyn till närhetsprincipen och vilka önskemål de som söker har, säger Kristina Rosengren.

I dag bor det även 23 ukrainska flyktingar på Västkustgården i Lerkil. Men då de inte har blivit anvisade till Kungsbacka genom Migrationsverket ingår de inte i kommunens kvot och får därför inte sitt boende finansierat av kommunen. Enligt volontärerna på Västkustgården ska kommunen under ett möte innan sommaren ha gett besked om att ukrainarna på Västkustgården skulle få ingå i kommunens kvot. Kristina Rosengren känner dock inte igen detta.

– Jag var själv inte involverad i frågan. Jag började som chef i maj och har inte hört talas om mötet. Det kan vara så att de har haft diskussioner om det här innan den nya lagen trädde i kraft och diskussioner är alltid bra, men det är lagen som styr, säger hon.

Hade det varit möjligt att låta de på Västkustgården ingå i kommunens kvot?
– Det är svårt att säga då det här är första gången som den här lagen används. Men då det blev som det blev har jag svårt att se det. Men det är egentligen en fråga för Migrationsverket, säger Kristina Rosengren.


TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.