Ökat intresse för att gå med i Hemvärnet
Av Christina Nordwall
Det märks ett kraftigt ökat intresse för att gå med i Hemvärnet. Efter den skärpta omvärldsbilden har 45:e Hemvärnsbataljonen tagit emot en strid ström av samtal från människor som vill engagera sig.
– Ja, det har varit ett stort inflöde av intresse, säger Christer Mårtensson, chef för Hallandsgruppen.
ÖVAR. En del av Hallandsbataljonen på övning.
Foto: Åsa Appelqvist
45:e Hemvärnsbataljonen, även kallad Hallandsbataljonen, har soldater från norr till syd i alla länets kommuner. För att gå med i Hemvärnet krävs att man fyllt 18 år och är svensk medborgare. 60 år är den övre åldersgränsen.
Däremot är det inte nödvändigt att ha gjort värnplikten.
– Om man har militär utbildning, det vill säga gjort värnplikten, då anmäler man sig och så genomförs ett antal kontroller, bland annat en säkerhetsprövning. Om allt är okej genomför personen en introduktionsutbildning under en helg och sedan blir man krigsplacerad, säger Christer Mårtensson.
Stöd för samhälletDen som inte gjort värnplikten får genomgå en GUF (grundläggande utbildning för frivilliga) efter att alla kontrollsteg gjorts. Under två veckor får man lära sig det viktigaste samt att hantera vapen, därefter tillkommer befattningsutbildning beroende på vad hemvärnssoldatens uppgift blir.
– Som normal hemvärnssoldat har man antingen fyra dagars utbildning per år om man tillhör ett bevakningskompani och åtta dagar om man tillhör ett insatskompani. Det finns även kompletterande utbildningar beroende på vilken befattning man har, säger Christer Mårtensson.
– För Hemvärnet handlar det om att träna för den väpnade striden men också om att användas som ett stöd för samhället. Det kan vara att hjälpa till vid snöoväder eller eftersök till exempel. Vi deltog vid ett eftersök för några veckor sedan, larmet gick tidigt och några timmar senare var det cirka 60 hemvärnsoldater som hjälpte till att leta. Det finns ett positivt engagemang hos de som är med i Hemvärnet, säger Christer Mårtensson.
Får ersättning Ersättning utgår för hemvärnssoldatens kontrakterade dagar, samt en premie vid årets slut. Som hemvärnssoldat har man ständig beredskap.
– Hemvärnsoldaten är alltid mobiliserad och har utrustning hemma, men inga vapen i djupaste fred. Vi använder oss av 6/24/90 vilket innebär att inom sex timmar ska man vara på plats och ha påbörjat lösa sin uppgift, inom 24 timmar kunnat lösa sin uppgift fullt ut och man ska ha förmågan att göra det i 90 dygn. Det innebär inte att man alltid ska hålla sig redo hemma. Vi räknar med att det kommer komma folk i efterhand men vi har planer så vi kan påbörja efter sex timmar, säger Christer Mårtensson.
Hemvärnet är öppet både för kvinnor och män och sett till de som sökt sedan årsskiftet är det jämnt fördelat. Åsa Appelqvist är rekryteringssamordnare för Hallandsgruppen. Hon bekräftar att söktrycket är stort.
– Det är ett genomsnitt av alla svenskar, från 17-åringar upp till 75-åringar. Det är helt fantastiskt att folk vill göra en insats och har man gjort godkänd värnplikt räck er det med en introduktionsutbildning om kraven uppfylls. Om man inte har värnpliktsutbildning kan vi hjälpa till med GUF och befattningsutbildningar tillsammans med de frivilligorganisationer som vi har samarbete med. Det behövs inte bara stridande soldater utan till exempel fältkockar och hundförare som det är brist på nu, säger hon.
Fakta/HemvärnetHemvärnet består av insatsberedda förband som med hjälp av avancerad och ändamålsenlig utrustning ska kunna utföra olika uppgifter. Till de vanligaste förbandstyperna hör bevakningskompani och insatskompani. Bevakningskompanierna är stationära förband som verkar lokalt medan insatskompani är rörliga.
Hallandsgruppens uppgift är att utbilda, utveckla och vidmakthålla Hallandsbataljonen samt stödja frivilligorganisationerna i området.
Hallandsbataljonen, även kallad 45:e hemvärnsbataljon, har ett område som omfattar Hallands län. Majoriteten av all personal i förbandet är hemmahörande inom upptagningsområdet. Bataljonen tillhör Västra militärregionen.
Källa: Försvarsmakten