Ökade foderpriser leder till dyrare ägg
Av John Skoglund
Foderpriserna skenar för äggproducenter på grund av kriget i Ukraina. För tillfället går Dotetorps Ägg minus och har aviserat prishöjning till sina kunder under nästa vecka.
Magnus Dotevall med bror Johan driver Dotetorps Ägg. Foto: John Skoglund
Ukraina kallas i folkmun Europas kornbod och det märks nu i livsmedelsbranschen.
– Priset, det har fördubblats, säger Johan Dotevall på Dotetorps ägg och förklarar att just fodret till hönsen står för 60–65 procent av kostnaden för att producera ett ägg. Resterande kostnad står lokaler, löner, fordon med mera för.
Får ni det svårt att gå ihop ekonomiskt?– Nja, som tur är har vi funnits länge och har en buffert. För tillfället går vi minus och har vi aviserat en prishöjning till våra kunder nästa vecka. Men tänk de nystartade företag som sitter på massa lån, usch det kan inte vara kul, säger Johan Dotevall som fortsätter berätta vad han hört om exempelvis priset på kyckling i butik, där det pratas om 25 procentiga höjningar.
Priset släpar under påsken efter och konsumenterna har ännu inte märkt av prishöjningarna på ägghyllorna i butiken.
– Just nu täcker inte priset kostnaden - ska man kunna äta ägg i framtiden måste det bli dyrare.
SVT Nyheter har pratat med branschfolk där det varnas om att det kan behövas slakta höns i förtid.
– Det tror jag inte vi kommer behöva göra, säger Johan Dotevall och berättar att ett värphönas medellivslängd är 1,5 år och istället för att behöva avliva djur korrigeras antalet genom en förlängning av den produktionscykel som finns.
I anläggningen i Åsa finns det 50 000 värphöns och i Ullared är det 90 000. Dessa hönor värper i snitt 0,93 ägg per dag. Dotetorps Ägg jobbar enbart med närproducerat och då levereras äggen max en timme bort med lastbil.
Dotetorps Ägg startade 1928 av Johan Dotevalls farfar Johannes Gottfrid Johansson och Johan har tillsammans med sin bror Magnus Dotevall jobbat sedan gymnasiet.