NYHETER 2023-01-13 KL. 17:00

Ökad framkomlighet på populära pendelcykelstråket

Av Anton Lorentzson

Under hösten och vintern har kommunen arbetat med att bredda gång- och cykelvägen längs Göteborgsvägen. I samband med det har man också byggt sju nya cykelöverfarter.
– Det är för att öka framkomligheten för cyklister, säger Andrea Palmberg, trafikingenjör på Kungsbacka kommun.

Ökad framkomlighet på populära pendelcykelstråket
Cykelövergången längs Göteborgsvägen över Borgmästaregatan. En av sju nya cykelövergångar i Kungsbacka. Foto: Anton Lorentzson

Gång- och cykelbanan längs Göteborgsvägen är ett populärt pendelcykelstråk i Kungsbacka, eftersom det kopplar samman de olika orterna i kommunen till Kungsbackas centrum. För att underlätta och göra sträckan säkrare för cyklande pendlare har kommunen byggt sju nya cykelöverfarter, som dessutom är hastighetssäkrade.
– Vi har tagit fram en åtgärdsplan för att förbättra pendelcykelstråken i kommunen. Som en första etapp har vi breddat gång- och cykelbanan längs Göteborgsvägen mellan Fabriksgatan och Tölö Tvärled. I samband med det byggde vi de här sju cykelöverfarterna. Överfarterna har tydligt synliga skyltar, är hastighetssäkrade och kommer öka framkomligheten för cyklister, säger Andrea Palmberg.


Övergångsställe för både fotgängare och cyklister/mopedister, vilket innebär att bilist har väjningsplikt. Foto: Anton Lorentzson


Skylten som talar om att det är en cykelöverfart ser precis ut som skylten vid övergångsställen. Men i stället för en gående person, så är det en cyklist på skylten. Här har bilister väjningsplikt för cyklisterna, precis som att man har väjningsplikt för gående vid ett övergångsställe.
– Enkelt sagt så kan man ju säga att det är ett övergångsställe för cyklister. Bilisterna har väjningsplikt för både cyklar och mopeder klass II.

Trots att bilisterna har väjningsplikt så gäller det såklart fortfarande för cyklister och mopedister att hålla koll på trafiken runt omkring sig.
– Det krävs fortfarande ett samspel mellan cyklister och bilister såklart. Man måste se till att ha koll på bilarna omkring sig, men överfarterna ger cyklisterna bättre förutsättningar för att enklare ta sig fram, säger Andrea Palmberg.

I Kungsbacka finns det redan två cykelöverfarter längs Kungsgatan. Nu finns det alltså nio cykelöverfarter och de sju nya finns vid Borgmästaregatan, Fabriksgatan, Bergsgatan, Signeskullegatan, Signes väg, Mineralvägen och Hedebrovägen.
I juni 2022 gjordes en före-mätning längs stråket, strax söder om hållplatsen Signeskulle Norra. Mätningen visade cirka 210 cykelpassager per dygn i snitt.Fakta: Det här gäller vid cykelövergångar
– Du som cyklist ska ta hänsyn till hastigheten och avståndet till fordonet som närmar sig innan du åker ut på cykelöverfarten.
– För dig som kör bil så har du väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.
– Reglerna för cykelöverfart gäller där vägmärket Cykelöverfart är uppsatt.


SENASTE TV-NYHETERNA

Samverkan ska stoppa ungdomsstök
NYHETER 2023-02-01 KL. 11:45

Samverkan ska stoppa ungdomsstök

Stort engagemang på möte i Särö

Polisen tog nycklar från man
BLÅLJUS 2023-02-01 KL. 08:09

Polisen tog nycklar från man

Elbilar en stor utmaning för polisen
NYHETER 2023-02-01 KL. 07:00
Premium

Elbilar en stor utmaning för polisen

Ginproducenterna siktar på att växa
KULTUR & NÖJE 2023-01-31 KL. 19:45
Premium

Ginproducenterna siktar på att växa

Handbollslöftet om mardrömssäsongen hittills
HANDBOLL 2023-01-31 KL. 18:15
Premium

Handbollslöftet om mardrömssäsongen hittills

OBK värvar mittbackslöfte från lokalrivalen
FOTBOLL 2023-01-31 KL. 16:41

OBK värvar mittbackslöfte från lokalrivalen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2023-02-01 KL. 15:00
Krönika: Konsten att se något nytt
Premium | NYHETER 2023-02-01 KL. 07:00
Elbilar en stor utmaning för polisen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.