NYHETER 2023-01-13 KL. 17:00

Ökad framkomlighet på populära pendelcykelstråket

Av Anton Lorentzson

Under hösten och vintern har kommunen arbetat med att bredda gång- och cykelvägen längs Göteborgsvägen. I samband med det har man också byggt sju nya cykelöverfarter.
– Det är för att öka framkomligheten för cyklister, säger Andrea Palmberg, trafikingenjör på Kungsbacka kommun.

Ökad framkomlighet på populära pendelcykelstråket
Cykelövergången längs Göteborgsvägen över Borgmästaregatan. En av sju nya cykelövergångar i Kungsbacka. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Gång- och cykelbanan längs Göteborgsvägen är ett populärt pendelcykelstråk i Kungsbacka, eftersom det kopplar samman de olika orterna i kommunen till Kungsbackas centrum. För att underlätta och göra sträckan säkrare för cyklande pendlare har kommunen byggt sju nya cykelöverfarter, som dessutom är hastighetssäkrade.
– Vi har tagit fram en åtgärdsplan för att förbättra pendelcykelstråken i kommunen. Som en första etapp har vi breddat gång- och cykelbanan längs Göteborgsvägen mellan Fabriksgatan och Tölö Tvärled. I samband med det byggde vi de här sju cykelöverfarterna. Överfarterna har tydligt synliga skyltar, är hastighetssäkrade och kommer öka framkomligheten för cyklister, säger Andrea Palmberg.


Övergångsställe för både fotgängare och cyklister/mopedister, vilket innebär att bilist har väjningsplikt. Foto: Anton Lorentzson


Skylten som talar om att det är en cykelöverfart ser precis ut som skylten vid övergångsställen. Men i stället för en gående person, så är det en cyklist på skylten. Här har bilister väjningsplikt för cyklisterna, precis som att man har väjningsplikt för gående vid ett övergångsställe.
– Enkelt sagt så kan man ju säga att det är ett övergångsställe för cyklister. Bilisterna har väjningsplikt för både cyklar och mopeder klass II.

Trots att bilisterna har väjningsplikt så gäller det såklart fortfarande för cyklister och mopedister att hålla koll på trafiken runt omkring sig.
– Det krävs fortfarande ett samspel mellan cyklister och bilister såklart. Man måste se till att ha koll på bilarna omkring sig, men överfarterna ger cyklisterna bättre förutsättningar för att enklare ta sig fram, säger Andrea Palmberg.

I Kungsbacka finns det redan två cykelöverfarter längs Kungsgatan. Nu finns det alltså nio cykelöverfarter och de sju nya finns vid Borgmästaregatan, Fabriksgatan, Bergsgatan, Signeskullegatan, Signes väg, Mineralvägen och Hedebrovägen.
I juni 2022 gjordes en före-mätning längs stråket, strax söder om hållplatsen Signeskulle Norra. Mätningen visade cirka 210 cykelpassager per dygn i snitt.



Fakta: Det här gäller vid cykelövergångar
– Du som cyklist ska ta hänsyn till hastigheten och avståndet till fordonet som närmar sig innan du åker ut på cykelöverfarten.
– För dig som kör bil så har du väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.
– Reglerna för cykelöverfart gäller där vägmärket Cykelöverfart är uppsatt.

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.