NYHETER 2021-02-08 KL. 20:55

"Större fokus på boendet"

Under det senaste året har fastighetsmäklarna behövt ändra sina arbetssätt en del. Men i motsats till vad en del trodde i början av coronapandemin har många velat och kunnat köpa ny bostad, och priserna har också ökat. 


– Det är väldigt många ute på marknaden nu som vill byta upp sig i storlek, säger mäklaren Daniel Magnusson på Fastighetsbyrån i Kungsbacka.

"Större fokus på boendet"

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter


Det är ingen överdrift att säga att de flesta branscher har påverkats på ett eller annat sätt av coronaviruspandemin, och mäklarbranschen är inget undantag. För att undvika smittspridning har man behövt ställa om olika delar av verksamheten.


Visningsrutinerna är ett exempel på områden man behövt tänka nytt inom. Flera mäklarfirmor har utvecklat diverse digitala verktyg för visningar. Daniel Magnusson, kontorschef för Fastighetsbyråns Kungsbackakontor, berättar om sin byrås upplägg för digitala livevisningar:


– Man anmäler sig till visningen, och så sitter man hemma vid sin dator eller mobil. Man kan chatta med mäklaren som är på plats och ger en rundvisning och berättar om huset. 


Tjänstens syfte är att komplettera vanliga visningar, snarare än att ersätta dem. När intressenterna först deltar på en digital visning och har chans att se om den aktuella bostaden är vad de söker efter eller inte, sållas en del bort inför den vanliga visningen. 



Krävs långa visningstider


Trots detta har det inte varit färre än vanligt som anmält sig till visning, snarare tvärtom. För att kunna garantera att de sker på ett coronasäkert sätt har Fastighetsbyrån justerat sina slottider. 


– Tidigare har vi haft kanske fyra sällskap i kvarten. Nu under coronan är vi nere på ett sällskap i kvarten ungefär. Det innebär att det ibland rör sig två sällskap i huset samtidigt, men det är begränsat så att man aldrig är mer än åtta personer inne i bostaden, berättar Daniel Magnusson.





Daniel Magnusson, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka.

Även Mäklarhuset i Kungsbacka har anpassat upplägget för visningar. Ett sällskap i taget är det som gäller. 


– Det har blivit väldigt bra, en trygg visning med mycket större möjlighet att svara på alla frågor på plats och ägna sin uppmärksamhet hundra procent på den kund som är där. Det kommer jag absolut att ta med mig även efter pandemin, säger Emma Wallin, mäklare på Mäklarhuset. 


Hygienrutinerna har förstås också varit a och o vid visningarna. Utrustning som plasthandskar, munskydd och handsprit erbjuds.


– Det tror jag är här för att stanna även efter corona, om det nu finns något som heter efter corona. Jag tror att kunderna kommer tycka att det är en självklarhet, iallafall handsprit, säger Daniel Magnusson. 


Nya digitala visningar och mångdubblade visningstider. Pandemins tid har inneburit en hel del extra jobb för mäklarna. 


– Man har fått jobba över helt enkelt, fler timmar i veckan har det blivit, säger Daniel Magnusson. 



Lågt utbud


Lite har man dock kunnat ta igen på att utbudet har varit lågt och efterfrågan hög.


– Jag har upplevt att det har varit något lägre utbud under året. Det beror kanske på att en del äldre som annars skulle ha gjort sin försäljning har suttit still i båten. Efterfrågan har märkligt nog ökat mitt i allt. Det har gjort att priserna har gått upp lite, och att nästan allt försvinner efter första visningsomgången. Så vi sparar lite tid i den änden, säger Daniel Magnusson. 


Emma Wallin på Mäklarhuset delar bilden av att utbudet är lågt. 


– Det är ett lågt utbud både av bostadsrätter och av villor. Det driver upp priserna såklart, och jättemycket säljs på förhand. Det vi ser på Hemnet är bara en liten del av allt som säljs, säger hon. 





Emma Wallin, mäklare på Mäklarhuset Kungsbacka.

Det finns flera delförklaringar till det låga utbudet, tror Emma Wallin. Hon nämner ett par tänkbara:


– Vi har väldigt många säljare som letar efter något nytt att flytta till, men när utbudet är så litet blir man lite fast i sin nuvarande bostad tills man hittar en ny. Plus att vi i ännu högre utsträckning ser att de som bor i hyresrätter ser möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Ett sådant köp leder inte till en ytterligare försäljning. 


Budgivningarna har under året varit intensiva och prislapparna har i många fall landat en bra bit över utgångspriserna.



Många längtar efter större ytor


Det går också att urskilja mönster i hur pandemin har färgat av sig på våra krav på bostäder. Aldrig förr har vi väl spenderat så mycket tid hemma som under det gångna året. 


– Vi har haft mer tid att se över våra boenden och tänka över frågor som var vi vill bo och hur vi vill bo, säger Emma Wallin. 


Gruppen som utgör den stora efterfrågan består till stor del av personer som vill bo större än de gjort tidigare. 


– Många jobbar hemifrån, och det märks tydligt att man vill ha mer plats, kanske ytterligare ett arbetsrum. De som sitter i en tvåa vill ha en trea, alla söker sig uppåt i storlek, säger Daniel Magnusson. 


– Att man jobbar digitalt gör också att man kan byta bostadsort eller komma ut mer på landet. Det finns andra möjligheter när man inte behöver bo så nära sitt arbete, och på vissa objekt blir det andra typer av spekulanter än det har varit tidigare, säger Emma Wallin. 


Stora villor och stora lägenheter har sålt som smör i solsken, alltså. Men även mindre hus har varit attraktiva på marknaden under pandemin. 


– Många som har bott i lägenhet vill ha en trädgård för att kunna gå ut lättare. Man märker att trycket har varit lite större på villasidan, säger Daniel Magnusson. 


Att mångas privatekonomi har påverkats, till exempel av permitteringar och varsel, har inte märkts av nämnvärt på den lokala bostadsmarknaden. Tvärtom kan man se att folks ändrade livsstil skapat större ekonomiskt svängrum.


– Man har såklart inte lagt lika mycket pengar på resor och annat, och haft möjlighet att lägga mer pengar på sitt boende. Det tror jag absolut är en effekt av corona, säger Emma Wallin. 


Sammanfattningsvis kan man säga att det senaste året ur ett mäklarperspektiv trots allt har fört flera positiva saker med sig.


– Det har ställt höga krav på oss i form av till exempel långa visningstider, men det har gått bra. Vi upplever att visningarna blir trevligare, vi får mer tid med varje kund och vi har fått mycket positiv respons. Det känns som en paradox, det här hade vi aldrig kunnat tro i mars och april. Då var vi väldigt oroliga, många banker trodde på prisnedgångar på 15, 20 procent på marknaden. Men oron försvann på ungefär en och en halv månad, säger Daniel Magnusson. 





Du har väl inte missat vår söndagstidning?





TV-klipp och nyheter

Välbesökt förskolevernissage på Fyren
2025-04-25 KL. 18:30
Premium

Välbesökt förskolevernissage på Fyren

Rockförening väcks till liv på nytt efter 30 år
KULTUR & NÖJE 2025-04-24 KL. 21:00
Premium

Rockförening väcks till liv på nytt efter 30 år

Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka

Möt Kungsbacka GK:s nya pro
SPORT 2025-04-24 KL. 19:00
Premium

Möt Kungsbacka GK:s nya pro

Tipsen för medelgolfaren att spara slag

Svårläkta skador efter vitt snus oroar forskare
NYHETER 2025-04-24 KL. 16:00
Premium

Svårläkta skador efter vitt snus oroar forskare

Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer

Rekordjakt för Kungsbackaloppet
SPORT 2025-04-24 KL. 14:00
Premium

Rekordjakt för Kungsbackaloppet

Inget besked om sanktionspengar
NYHETER 2025-04-24 KL. 08:15
Premium

Inget besked om sanktionspengar

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Patrik kastades rakt in i lokala politikens hetluft

Patrik kastades rakt in i lokala politikens hetluft

I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.