Nya riktlinjer för skolgårdar tas fram
Av Christina Forlin
Skolgårdar står näst i tur när kommunen ser över riktlinjer för hur man bygger.
– När det är skarpt läge ska vi redan ha klart för oss hur vi vill ha det, säger Maria Rosenberg på förvaltningen för Service.
Maria Rosenberg, verksamhetschef på förvaltningen för Service, håller i arbetet med att ta fram ett nytt koncept för skolgårdar. Foto: Kungsbacka kommun
Grundläggande principer för hur kommunen ska utforma miljöer finns redan för exempelvis skolor, idrottshallar och vård- och omsorgsboenden.
Näst på tur står skolgårdar och projektet som nu startar upp handlar om hur de ska byggas och förvaltas.
– Vi ska ta fram ett koncept för utemiljöer, säger Maria Rosenberg, verksamhetschef på förvaltningen för Service.
Alla intressenter ska nu tänka till tillsammans, och ta fram ett underlag. Förvaltningen för Service samarbetar med förvaltningarna för Teknik, Förskola och grundskola samt Kultur och fritid.
– När vi är överens kommer vi att beskriva och illustrera vad som är viktigt att tänka på när en ny skolgård ska utformas eller när en befintlig ska göras om. Tanken är att miljöerna ska bli mer likvärdiga, mer enhetliga. Och det ska bli en kortare startsträcka när det är dags att bygga eftersom vi redan har arbetat igenom vad vi ska ta hänsyn till.
Även på fritidenI mars startar arbetet som ska samla erfarenheter kring utemiljöer ur många synvinklar, inte minst pedagogiska och hur man ska sköta och förvalta dem.
– Vi ska också ta hänsyn till att skolgårdarna ska fungera även när förskolorna och skolorna inte är i gång, säger Maria Rosenberg.
Elever i årskurs 4–5 i Pontos grundskola har fått tänka till om hur de vill att framtidens skolgårdar ska se ut.
Det kan du läsa mer om här.