NYHETER 2023-02-08 KL. 10:00

Så vill eleverna att skolgården ser ut

Av Christina Forlin

Pulkabacke, linbana, fotbollsplan eller varför inte en kiosk där man kan köpa mellis? Idéerna är många när årskurs 4-5 i Pontos grundskola har fått tänka till om hur framtidens skolgårdar ska se ut.

Så vill eleverna att skolgården ser ut
”Här har vi en myshörna med eldstad där man kan sitta och prata, och så vill vi ha en kiosk där man kan köpa mellis”, säger Cornelia. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

De sex förslagen ställs just nu ut på kulturhuset Fyren, och genomgående är att alla uppmuntrar fysisk aktivitet på rasterna.
Fotbollsplan är med i flera av förslagen liksom linbana. Volleyboll verkat också populärt. Men undantag finns förstås, även lite lugnare aktiviteter föreslås.
– Vi tänker att här kan man sitta och prata, säger Cornelia och pekar på en hörna på skolgården där det finns en eldstad.
– Och vi vill ha läktare vid volleybollplanen, så man kan kolla på dem som spelar.

Samarbete
Under ett par månader har mellanstadieelever från Pontos grundskola i Onsala arbetat med att ta fram modeller över hur de vill att framtidens skolgårdar ska se ut och vad de ska innehålla.
Initiativet är ett samarbete mellan organisationen Framtidsfrön och Kungsbacka kommun med målsättning att framtidens skolgård ska inspirera och bjuda in till gemenskap, upplevelser, rörelse och lärande.
Eleverna delades in i arbetsgrupper som skulle komma på idéer, skapa en ritning, bygga en modell och presentera sin drömskolgård.
– Att arbeta i grupp är en bra träning inför arbetslivet, säger Milan Bojanic på Framtidsfrön som varit delaktig i projektet.
– Och kreativiteten ska uppmuntras. Att ta en tanke till handling är roligt.

My, Ida-Lie och Astrid var i olika grupper, men de säger alla att de kom på saker tillsammans i grupperna.


Konkreta idéer
Ambitionen med projektet är att ta hem elevernas tankar och funderingar och jobba vidare med dem. På kommunen startar man just nu upp arbetet med att se över riktlinjerna för hur utemiljöer ska se ut på förskolor och skolor (se artikel intill). Och vem vet, kanske några av idéerna på utställningen kommer leva vidare i kommunens planering?
Modellerna av framtidens skolgårdar kan man se på Kulturtorget på Fyren till och med söndag den 12 februari.


Svea och hennes grupp föreslår att det ska finnas bland annat fotbollsplan, basketplan och tumblinggolv (för en form av gymnastik) på skolgården.


Skolgårdar står näst på tur när kommunen ser över sina riktlinjer för hur man bygger. Läs mer om det här.







Framtidsfröns mål är att främja samverkan mellan klassrum och omvärld genom entreprenörskap. Organisationen underlättar för lärare, studie- och yrkesvägledare och rektorer att arbeta med entreprenörskap i skolan.
Framtidsfrön startade i Linköping 2002 som ett EU-projekt med länsstyrelsen, LO och Svenskt Näringsliv i ryggen, men drivs i dag som en ideell förening. Arbetet med Pontos grundskola sker inom ramen för Skolverkets upphandling om att lära ut entreprenörskap i skolan.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.