Inom kort öppnas den omtalade ekodukten över E6 vid Sandsjöbacka. Norra Halland besökte bygget i veckan och kan konstatera att smådjur som insekter och humlor redan nu har börjat kunna ta sig säkert över vägen via bron.
Nerifrån hörs det dova bullret från tät trafik. Uppe på ekodukten rullas slangar ut och nyplanterade plantor får välbehövligt vatten i värmen. En humla surrar förbi över den 32 meter breda bron. Snart tas de provisoriska viltstängslen i var ände bort och passagen över E6 öppnas även för större djur som älg, rådjur, dovhjort och vildsvin.
Det väntas ske enligt ursprunglig plan i juni, berättar Kristina Balot, projektledare på Trafikverket.
p>
Trafikverkets miljöspecialist Mats Lindqvist och projektledare Kristina Balot räknar med att det dröjer flera år innan ekodukten står i full blom. “Om tre fyra år räknar vi med att det är ordentligt med blomning här. Men det handlar inte om en parkmiljö utan vi kommer att sköta det som en ängsmark”, förklarar Mats Lindqvist. Foto: Marcus Admund Funck
Buskar, träd, växter och ängsmark ska bidra till en gynnsam miljö för djur och insekter. Ekoduktens påverkan på djurlivet och hur många som faktiskt passerar på bron ska noga analyseras under de kommande åren i ett uppföljningsprogram.
– Vad gäller de större däggdjuren följer vi upp med spårning i sand och under vintern i snö. Det kommer också att sättas upp autokameror, men vi tar även hjälp av jägare för att få information om det har bildats nya stråk, säger Kristina Balot.
– Ekodukten ska vara som en landtunga där naturen från båda sidorna av vägen möts. Så vi har noga analyserat vad det finns för växter på västra och östra sidan och valt ut arter. Dessutom skapar vi boendemiljöer för till exempel olika typer av insekter, bin och hasselmus. Vi anlägger också stenhögar där kräldjur som hasselsnok, kopparödla och sandödla kan hålla till, säger hon.
Läs också: Felberäkning ledde till haveri
Läs också: Delar av bygget ska rivas
Läs också: Ironiskt klotter på ekodukt
Och det finns fler djur som förväntas ha nytta av anläggningen – en studie har nämligen visat att det hela sju olika arter av fladdermöss håller till i området. Framförallt för de fladdermöss som flyger lågt innebär ekodukten en stor förändring.
– De kanske annars inte vågar sig över vägen, eller riskerar att bli överkörda av bilar och lastbilar, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket.
FAKTA:
p>
Nedanför dundrar trafiken förbi i hög hastighet. Ovanpå bron gör drygt två meter höga faunaskärmar i trä att trafikljudet är relativt dämpat. Trafikverket räknar med att en hel del djur kommer att passera här, i huvudsak i gryning och skymning. Foto: Marcus Admund Funck
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Följ Norra Halland på Instagram
Ny visningsträdgård med växthus, uterum och pergola
Ån restaurerades - ska se ut som för 150 år sedan
✔ Om att vara utanför elvan ✔ Var hon vill bo ✔ Den stundande finalen
Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.