Nu ska mossen bli företagsmark
Av Kristian Alm
Snart är nya Klovsten klart för inflytt. Ett av de första företagen på plast kan bli delägaren Viavest – som just nu förbereder en utökning av området genom att fylla igen Svartemosse.
Jätteprojekt. I fjärran bakom Henrik Hansson och jordhögarna ligger Svarte mosse som Viavest ska börja fylla ut nästa år.
Foto: Kristian Alm
Som nog ingen missat växer Kungsbacka i snabb takt. När huskropparna ska grundas i marken är det mycket jord och lera som måste transporteras bort. Men var ska det ta vägen? Då har Klovsten alldeles vid Säröavfarten under lång tid varit slutstationen. Marken har tre delägare: Kungsbacka kommun, fastighetsbolaget Balder och transportföretaget Viavest.
Eftersom Viavest står för en stor del av byggtransporterna i Kungsbacka har kombinationen varit idealisk. Samtidigt som man kunnat erbjuda bortransport av lermassor till ett konkurrenskraftigt pris i närområdet, har företaget kunnat fylla ut och komplettera ett stort område som nu blir attraktiv företagsmark. Och det är rejält – 22 hektar, det vill säga 30 fotbollsplaner.
Att ligga alldeles intill motorvägen ger både bra skyltläge för den som vill synas, och gör det lätt att att hitta kompetent arbetskraft med närheten till Göteborg. Enligt Näringslivsenheten på kommunen är det många företag som är intresserade när väl tomterna släpps.
Utfyllnaden är klar sedan ett par år, men det har tagit mycket längre tid än planerat att få färdigt detaljplanen. Det har handlat om hur man ska hantera högspänningsledningen som går tvärs över området, hur dagvatten ska tas om hand, hur tillfarterna ska se ut, ska det få plats med återvinning i området och vart ska förskolan Grunden ta vägen?
Faller på platsAllt verkar falla på plats, och planavdelningen gör i detta nu en sammanställning av de sista synpunkterna innan detaljplanen äntligen kan klubbas. De nya infarterna är förberedda, förskolan har fått nya lokaler och högspänningsledningen ska grävas ner längs kanten till Kungsbackaskogen och vidare under Säröleden.
Gott så långt. Men var ska nu alla byggmassor ta vägen? Svaret är Klovsten.
Söder om den klara företagsmarken ligger tio hektar stora Svarte mosse. Här blir etapp två.
Det har inte varit helt enkelt att få tillstånd. Våtmarker är viktiga för den biologiska mångfalden, och Stockabäcken som rinner från Klovsten och vidare västerut är yngelkammare för öring.
Sportfiskare och naturvänner har protesterat, och miljöförvaltning och länsstyrelsen har haft hårda krav. Processen gick ända till högsta instans, men förra året kom klartecken för Viavest.
Det är förenat med stränga villkor.
– Innan vi kan börja fylla ut måste vi bygga en mothållsvall i den södra delen, och skapa som ett badkar av lera runt hela området så att inte föroreningar från dagvatten läcker ut. Botten av lera finns redan, så vi får bygga väggarna, berättar Viavests vd Henrik Hansson.
AlsumpskogAllt dagvatten ska dessutom passera en nyanlagd konstgjord våtmark, en så kallad alsumpskog, som är bra på att ta hand om gödningsämnen och sediment som annars skulle runnit vidare och grumlat Stockabäcken. Våtlandsexpertern Peter Feuerbach kommer att följa arbetet hela tiden och se till att inget går snett.
– Enligt domen ska arbetena utföras under största möjliga torrhet, så vi planerar att sätta igång i april nästa år. Men redan i vinter börjar vi med förberedande arbeten, som att ta ner en del träd, säger Henrik Hansson.
– Sen vet man ju aldrig hur vädret blir. April i år var torr, sen regnade det ju rejält under maj. Det gäller att utnyttja väderfönstren. När tärningen är kastad är det bara att köra på.
Orsaken till att det ska vara torrt, är att man inte vill ha läckage av lergrumlat vatten till ån.
– Skulle det läcka för mycket kan vi pumpa tillbaka det till mossen, men det blir ju merjobb.
Hur lång tid tar det att fylla mossen?
– Jag skulle gissa tio år från det man börjar. Men å andra sidan sa man samma sak om etapp ett, och det gick mycket fortare.
Hur ska ni komma åt att fylla mossen när företag flyttar in på det färdiga området?
– Jag kan inte svara på det exakt, men det finns arbetsvägar i kanten som inte kommer att försvinna.
Läs mer: Inlag på väg att förändras